Minister om omstridte medicinregler: Kan ikke acceptere civil ulydighed

Danmark er nu gentagne gange løbet panden mod muren i forsøg på at få ændret på de regler fra EU, som gør, at dyrlæger i nogle tilfælde tvinges til at udskrive mere antibiotika end de ellers ville have gjort.

I Danmark lever vi efter de spilleregler, som der er.

Sådan lød det fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), da han på et pressemøde tirsdag i forbindelse med et møde i ministerrådet i Bruxelles, blev bedt om at forholde sig til sagen omkring de omstridte medicinregler, der stammer fra en Veterinærforordning fra EU, og som i nogle tilfælde kan føre til, at dyrlæger udskriver mere antibiotika end de fagligt vurderer nødvendigt.

Det var Altingets journalist, der stillede spørgsmålet, efter, at dyrlægernes formand Hanne Knude Palshof til mediet har givet udtryk for, at Danmark bør gøre mere som, man gør i Finland og Sverige, og gribe til en form for civil ulydighed. 

I de to lande er reglerne fra Veterinærforordningen ikke implementeret på samme måde, som i Danmark, og dyrlægerne bliver af deres myndigheder ikke tvunget til at følge anvisningerne i de indlægssedler, der følger med medicinen, og som altså kan medføre et højere medicinforbrug.

Hver gang de danske myndigheder har spurgt EU-Kommissionen, så har svaret været, at man ikke kan fravige indlægssedlerne. Som LandbrugsAvisen skrev i april, så er Danmark blevet mødt af en mur af afvisninger i forsøget på at få ændret reglerne. 

Fra ministeren lød det på pressemødet tirsdag omkring dyrlægernes ønske om en form for dansk civil ulydighed i forhold til EU-reglerne:

- Jeg kan ikke stå at acceptere, at man laver civil ulydighed. Det vil jeg ikke kunne gøre. Men jeg bliver ved med at presse på for at få fleksibillitet på det her område. Jeg kan sagtens forstå den intuitive oplevelse af, at det her virker så grotesk, at det vil man ikke finde sig i. Omvendt hvis man bare underminerer de spilleregler, som der er, så går det galt, sagde Rasmus Prehn.

Han fortalte, at en lavpraktisk måde at ændre reglerne kan være at få ændret på indlægssedlerne. En løsning dyrlægerne flere gange dog har afvist er en mulighed.

Fra Venstre har det tidligere lydt fra europaparlamentariker, Asger Christensen, at det var en fejl, at Danmark overhovedet før forordningen trådte i kraft 28. januar har spurgt EU om lov til at fravige indlægssedlerne.

- Man får svar, som man spørger. Der er så mange eksempler på, at Danmark er nidkær og ikke tør tage sit eget standpunkt, når det handler om sund fornuft, sagde Asger Christensen til DR i februar.

Dele af det såkaldte "doorstep"-pressemøde i Bruxelles med Rasmus Prehn fra tirsdag kan ses her:

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle