Minister: Parat til at ændre afstandsregler for minkfarme

Miljøminister Kirsten Brosbøl siger, at hun venter på lugtprøver, inden hun vil tage stilling til afstandskrav fra minkfarme til naboer.

Miljøminister Kirsten Brosbrøl (S) siger til DR Kontant, at hun er klar til at ændre reglerne for minkfarmes afstand til naboer. Men ikke lige nu.

Hun vil vente på nye lugtprøver, der skal tages i løbet af det næste halve års tid.

"Jamen, jeg kan godt forstå, at det kan være til stor gene at bo i nærheden af en minkfarm, og det har sådan set også undret mig, at man ikke tidligere har strammet op på de her regler, fordi jeg ønsker, at vi får gjort op med de særregler, der er i forhold til minkfarme, hvis man sammenligner med andre husdyrbrug," siger Kirsten Brosbøl til DR Kontant.

"...jeg er parat til at stramme reglerne yderligere, hvis de målinger, man er i gang med at foretage over et helt år, de viser, at der er behov for det," siger hun videre.

I udsendelsen interviewes nogle naboer til en kommende minkfarm ved Esbjerg. De er bekymrede for eventuelle gener - og fald i ejendomsværdien. Udvidelsen er tidligere afvist af Esbjerg Kommunes teknikudvalg, men sagen tages op igen 7. april, efter landmanden har klaget til Natur- og Miljøklagenævnet.

Ligeledes interviewes naboer til en minkfarm ved Middelfart. De siger, de oplever gener - og har mistet knap en halv mio. kr. i ejendomsværdi.

"Vi føler, at vi lovligt bliver frarøvet alle vores sparepenge," siger en nabo.

Kopenhagen Fur har ligeledes været ude at snakke med naboer, hvor 14 ud af 17 ikke oplever gener. Miljøtilsynet siger, at 99 pct. af minkfarmene er uden lugtgener.

Tidligere i dag har dr.dk skrevet, at afstanden til naboer kan være ned til 35 meter. Dette passer dog ikke. Ved afstandskrav fra minkfarm til nabobebyggelse gælder pelsdyrbekendtgørelsen, og her kan afstanden til naboer aldrig komme under 100 meter. 

Ved 10.000 tæver eller under, er minimumsafstandskravet 100 meter.

Ved 10.000 tæver eller over, er  minimumsafstandskravet 200 meter.

Emneord

pelsdyravl , miljø

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle