Minister sætter foden ned: Vi skal ikke voksenmobbe dem med svineproduktion

Udviklingen af plantebaserede fødevarer skal ikke ske ved at gøre livet surt for den animalske produktion, understreger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) talte lige ud af posen, da han torsdag var kaldt i samråd med sin ministerkollega Lea Wermelin (S) om kvælstof og vandmiljø af Folketingets blå partier.

Her spurgte løsgænger Susanne Zimmer ind til, hvordan man kan sætte skub på den plantebaserede fødevareproduktion ved at gøre forholdene ringere for den animalske produktion.

"At Susanne Zimmer får sagt, at vi skal gøre livet surt for dem med animalsk produktion, det bryder jeg mig ikke så meget om. Vi ved, at der er en lækageeffekt (udledning flytter til udlandet, red.), og vi skal passe meget på med at flytte gode danske arbejdspladser ud af landet", sagde minister Rasmus Prehn og fortsatte:

"Jeg er helt enig i, at vi skal sætte turbo på den plantebaserede produktion, så vi er klar, når efterspørgslen kommer".

"Men hvis vi begynder at gøre livet rigtig surt og voksenmobber dem, der har svineproduktion, så risikerer vi, at flere slagterimedarbejdere mister deres job, og det vil jeg ikke være med til".

"Jeg vil derimod gerne være med til en langsigtet og sikker transition, så landbruget kan følge med. Jeg er sikker på, at der går en rum tid, hvor eksportmarkedet fortsat vil efterspørge svinekød".

kvælstofmål er ikke endeligt

Rammen for samrådet var kvælstof og det måltal, som Aarhus Universitet og DHI præsenterede før jul.

Her lyder det, at kvælstofudledningen skal ned på 36.600 ton mod tidligere 47.000 ton - igen og igen understregede miljøminister Lea Wermelin (S), at der er tale om et foreløbigt tal:

"Tallet er ikke endeligt, for der er en kvalitetssikring i gang", sagde ministeren bl.a. og forklarede, at de to mål ikke er sammenlignelige, da beregningerne er blevet opdaterede.

"Men det er en stor opgave, vi kigger ind i, og vi skal stå på det bedst mulige faglige grundlag", tilføjede Lea Wermelin.

miljøminister tænker på arbejdspladser

Det er værd at bemærke, at regeringen på bagkant af minkskandalen dels har lagt sit planlagte landbrugsudspil i skuffen, men også har ændret stil - der bliver talt meget mere om arbejdspladser og lækageeffekt end tidligere.

Den retorik fortsatte torsdag, hvor selv miljøministeren, der ellers konsekvent taler om klima- og naturkrise, påpegede regeringens fokus på arbejdspladser:

"Det bliver en stor opgave, men vi er meget opmærksomme på, at vi skal holde arbejdspladserne i Danmark", sagde ministeren blandt andet.

skal turde at prioritere miljø

Undervejs forsøgte Dansk Folkepartis Lise Bech at få ministrene til at kommentere på, hvad den grønne omstilling må koste landbruget i f.eks. arbejspladser.

Det fik hun dog ikke svar på.

"Vi skal have undersøgt, hvor store risicine er, og hvad skyggeprisen er. Det kigger vi ind i, så vi kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag", sagde fødevareminister Rasmus Prehn og fortsatte:

"Målet er, at Danmark ved at være foregangsland på det her felt kan skabe nye arbejdspladser. F.eks. hvis vi bliver first movers på bioraffinering af græs, så kan det være en affyringsrampe for landbruget med nye arbejdspladser og ny eksport".

"Det kan sagtens være, vi er nødt til at lave begrænsninger, der kan have en negativ effekt. Så skal vi diskutere, hvordan vi kan opveje det og skabe balance".

"Vi er nødt til at turde prioritere voers miljø, og det skal vi også gøre her", siger Rasmus Prehn.

Emneord

politik , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle