Minister slår fast - fosforregulering ændres ikke

I et skriftligt svar til Venstres Kristian Pihl Lorenzen slår Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen fast, at der ikke rykkes på de nye fosforkrav, der træder i kraft den 1. august. Det ærgrer L&F.

Kravene til fosforregulering bliver, som de er fremsat nu.

Det er konklusionen i en række af de svar, Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen netop har givet sin partikollega Kristian Pihl Lorentzen.

Det er svar på spørgsmål, som Kristian Pihl Lorentzen stillede ministeren efter at have deltaget i et fosformøde den 1. marts i Horsens.

"Fosforlofterne skal overholdes på bedriftsniveau og både anvendelsen af husdyrgødning og handelsgødning indgår i beregningen af, hvorvidt der er tilstrækkelige udbringningsarealer. Det er således muligt at tage hensyn til marker i byområder, så udbringningen kan begrænses eller undlades i år, hvor udbringningsforholdene risikerer at medføre lugtgener, og tilføre mere husdyrgødning per hektar på øvrige arealer", skriver Esben Lunde Larsen som svar på spørgsmålet om, hvorvidt landmænd i områder tæt på by og naboejendomme kan få dispensation til at anvende handelsgødning, og dermed hæve fosforloftet, så harmonikravet kan overholdes.

"En landmand må derimod ikke helt generelt undlade at udbringe husdyrgødning nær byområder og anvende handelsgødning med fosfor i stedet, hvis dette betyder, at kravet til udbringningsarealer ikke overholdes samlet set. Dette er en konsekvens af fosforloftet for handelsgødning, som er indarbejdet efter forståelsen med EU-Kommissionen".

man bør udskyde fosforkrav

Og ministerens stålfasthed på emnet ærgrer Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

"Vi ser helst, at man udskyder lovgivningen, indtil det faglige grundlag er på plads. Vi skal først have fundet ud af, hvordan fosfor bliver bundet og frigivet i jorden, og hvor vi helt præcist har fosfortab. Der er overordnet set en række ting, vi ikke har godt nok svar på endnu, og derfor mener vi, at der er en lang række faglige spørgsmål, vi skal have svar på, før en lovgivning bør træde i kraft", siger han til landbrugsavisen.dk.

"Vi har hele tiden kritiseret det faglige grundlag, og det vil vi blive ved med. Vi er stadig i en situation, hvor nogle landmænd på kort tid skal tilpasse sig nye krav, som kan komme til at koste penge. Jeg anerkender selvfølgelig, at Esben Lunde Larsen har lavet en pulje til særligt hårdt ramte landmænd, men det ændrer ikke ved, at der ikke er godt nok styr på det faglige grundlag".

Især mink- og fjerkræproduktioner står til at blive hårdt ramt af den nye fosforregulering.

Lars Hvidtfeldt peger på, at en del af løsningen kunne være at få mere gylle gennem biogasanlæg.

"På den måde kan vi få fosforen andre steder hen. Problemet her er bare, at der ikke er mange biogasanlæg, der kan eller vil investere i at komme fosforproblemet til livs. Det er jo groft sagt ikke biogasanlæggenes problem", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle