Minister slår fast: Ingen opbakning til fjernelse af pesticidafgift

Regeringen har de tre foregående år haft stort fokus på landbruget, men nu er det miljøets tur. Sådan lyder det fra ministeren på området.

"Vi skal gøre mere for ren luft, rent drikkevand og naturen nu".

Med de ord mødte Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) de i alt 210 landmænd fra Region Midt – inklusiv en lille gruppe nysgerrige fra hans valgkreds i Århus ved et åbent møde i Søften mandag.

Det skriver Dansk Landbrug Midt-Østjylland i en pressemeddelelse.

Han pegede på de tiltag, der er gjort for landbruget de senere år: Startende med Landbrugspakken fra 2016, og nu senest 44 millioner kroner til ombygning af farestalde og den helt ny bacheloruddannelse for yngre landmænd.

"Intet andet erhverv i Danmark har reelt fået så meget opmærksomhed, som landbruget i denne valgperiode", pointerede han flere gange uden at snakke de fremmødte efter munden.

Under spørgerunden vendte flere tilhørere alligevel tilbage for at høre, hvorfor tørkepakken ikke blev større, og pesticidafgiften ikke er fjernet.

Ministeren vendte hurtigt spørgsmålet om tørkehjælp på hovedet: hvis I landmænd havde tjent 6 milliarder kroner, og jeg forlangte 350 millioner kroner i skat, mente I så stadig, at det er et lille beløb?

Omkring pesticidafgiften pegede tilhørerne på, at afgiften ikke findes i andre EU-lande, den er konkurrenceforvridende og dybt uretfærdig.

afgift bliver ikke fjernet

Jakob Ellemann-Jensen understregede, at han talte direkte og lige ud af posen, lige som landmænd gør:

"Jeg fjerner ikke pesticidafgiften", sagde han og forklarede, at man som folketingspolitiker er nødt til at tælle til 90 og lytte til vælgerne eller befolkningen, og ingen af disse to ting harmonerer med en fjernelse af pesticidafgiften.

"I har ret i meget af det, I forklarer om pesticiderne, men det hjælper ikke noget, for hele sagen er afgjort af folks følelser. Derfor piller jeg ikke ved den afgift – som desuden virker, uanset hvad I siger", understregede ministeren og gentog, at det er følelser, at landbruget er oppe imod – også i drikkevandsspørgsmålet.

"I gør det rigtig godt, I er nogle af verdens dygtigste landmænd. Det skal I være stolte af, men I skal lære at lytte til folks følelser og arbejde med dem, når I skal tale med resten af samfundet", forklarede han og pegede på, at han og landbruget kommer til at se på de boringsnære beskyttelsesområder i den kommende tid.

"Til gengæld lover jeg, at tage jeres ejendomsret meget alvorligt i den sammenhæng".

Vil se på datotyranniet

Han lovede ydermere at gøre noget ved datotyranniet omkring efterafgrøderne til næste år.

"Jeg ved, at datoer og vejrudsigter ikke hænger sammen", understregede han og pegede ligeledes på, at man politisk skal se nærmere på de digesager, som huserer.

Spørgerunden bragte ministeren rundt i næsten hele spekteret af landbrug og en enkelt gang måtte han også undskylde sig fordi spørgsmålet var for fagligt til, at han turde svare.

Jakob Ellemann- Jensen var heller ikke bleg for at sende bolden videre, hvis han ikke mente, han var rette mand at skyde på.

"I har lov til at stille krav til kommunalpolitikerne om at få styr på det, kommunerne skal sørge for omkring åer og vandløb, grødeskæring og vedligeholdelse".

Alt i alt en aften, som kom vidt omkring, men endte i et stort smil, da kommunikationsdirektør Christian Hüttemeier sluttede med at gennemgå landbrugets nye omdømmekampagne.

"Vi har da også meget at være stolte af", lød det fra flere sider på vejen ud.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle