Minister støtter forslag: Sociale krav skal være betingelse for EU-støtte

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) bakker op om et forslag om at stille en række sociale krav om eksempelvis ordentlige arbejdsforhold i landbruget som et vilkår for at få udbetalt landbrugsstøtte af EU.

Den store reform af EUs fælles landbrugspolitik, CAP'en, er gået ind i sin slutspurt, og nu har et forslag stillet af EU-Parlamentet fået opbakning af den danske fødevareminister.

Parlamentet har i forbindelse med forhandlingerne foreslået, at udbetaling af EUs landbrugsstøtte skal være betinget af, at landene overholder en rækkke sociale regler for arbejds- og ansættelsesforhold i landbruget.

Det forslag møder opbakning fra den danske fødevareminister Rasmus Prehn (S), der mener, at det kan være en måde at sikre sig mod social dumping og 'kummerlige forhold'. 

"Vi har sagt fra dansk side, at vi synes, at det er en god idé at have en politik på det her felt, det er bare om at skrue det sammen på den rigtige måde. Og vi vil gerne have, at man tager højde for, at vi er forskellige lande med forskellige arbejdsmarkedsmodeller", siger han til Altinget efter et landbrugsministerrådsmøde i Bruxelles.

Rasmus Prehn henviser til, at der i Danmark også findes sociale klausuler i forbindelse med større bygge- og anlægsarbejder ligesom der i forbindelse med den nye udmøntning af den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond er skrevet ind, at der skal være en social klausul om, at man skal svare skat.

Venstre og L&F er i mod

Et flertal i Europa-Parlamentet bakker op om ideen, men det er endnu uvist, om den endelig landbrugsreform vil indeholde en række sociale krav som eksempelvis krav til minimumslønninger og overholdelse af alle overenskomster. 

Asger Christensen, der sidder som eneste danske medlem af landbrugsudvalget, stiller sig modsat ministeren ret kritisk over for forslaget, som i hans øjne kan skade den danske model:
 
"Selvfølgelig skal landmænd sørge for gode vilkår for deres ansatte, men det er ikke en EU-kompetence at blande sig i. Det er medlemslandenes pligt. Helt grundlæggende bør den sociale dimension og landbrugspolitik holdes adskilt. Ellers blander man æbler og bananer", udtaler han i en pressemeddelelse.

Også Landbrug og Fødevarer har påpeget, at de ønsker social- og landbrugspolitikken adskilt.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle