Minister storroste økologien på kongres

"Økologien rykker helt vildt", sagde fødevareminister Rasmus Prehn på Økologikongres 2021.

Verden trækker i en klar økologisk retning og intet tyder på, at regeringens målsætning om at fordoble det økologiske areal frem mod 2030 er for ambitiøst.

Det fastslog fødevareminister Rasmus Prehn, da han talte i Vingsted Hotel- og Kongrescenter for 700 økologer ved Økologikongres 2021, som finder sted torsdag-fredag.

"Økologien har en flot historie og en endnu flottere fremtid, ikke mindst her i Danmark, hvor økologien rykker helt vildt. Når jeg ser fremtiden, ser jeg et kæmpestort Ø-mærke", lød det fra ministeren.

Han henviste til, at bl.a. EU-Kommissionen har ambitioner om, at 25 pct. af arealet skal være økologisk i 2030, og at der er et 'kæmpe potentiale for eksport' af danske, økologiske fødevarer.

Det gør regeringen

Rasmus Prehn mente også, at den 'køkkenomstillingspulje', som regeringen har afsat sammen med partierne bag finansloven vil styrke afsætningen.

"Tænkt, hvor meget vi kan booste efterspørgslen, hvis kantiner, restauranter, catering og offentlige køkkener spurter endnu mere i den økologiske retning", sagde han.

Også midler til markedsfremme og til udvikling af et økologisk spisemærke samt etableringen af det nye, økologiske innovationscenter er sammen med flere elementer i landbrugsaftalen økologiske tiltag, regeringen har bakket op om, for at hjælpe ambitionen om en fordobling af det økologiske areal på vej, forklarede Rasmus Prehn.

Han  roste økologien for at levere på en stribe dagsordner somf.eks.  dyrevelfærd, pesticider og kvælstof.

"Økologien buldrer simpelthen afsted".

Ikke altid klimavenlig

Det økologiske træ gror dog ikke helt ind i himlen - der ER  også uløste dilemmaer, mente Rasmus Prehn:

"Det, at en fødevare er økologisk, er ikke altid lig med, at den er klimavenlig". 

På den ene side er en af de største økologiske succeser mælkeprodukter, som en tredjedel af befolkningen vælger - på den anden side kommer mælken som bekendt køer, som udleder metan, pointerede ministeren. Et andet problem er, at økologisk landbrug kræver mere plads for at producere det samme som konventionelt landbrug.

"Det kan og skal vi håndtere", sagde Rasmus Prehn, som mente, at det er muligt at løse med 'vedvarende fokus på klimaoptimering', mere effektiv udnyttelse af jorden via nye sorter og dyrkningssystemer.

Grøn vækkelse

"Der er dilemmaer, men det ændrer ikke det store billede: At Danmark og resten af verden oplever en stor, grøn vækkelse, som vælter ind over os. Her står økologien helt centralt. Fremtiden er grøn, fremtiden er økologisk", sluttede ministeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle