Minister til kommuner: I kan tage skrappere regler i brug

Kommunerne bliver nu rykket for at være hurtigere, så de kan få frivillige aftaler med landmænd om at beskytte drikkevandet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) opfordrer ifølge Altinget kommunerne til at tage skrappe midler i brug, hvis det er for besværligt at få frivillige aftaler om beskyttelse af grundvandet. Det er på baggrund af, at blandt andet Skanderborg Kommune har påpeget, at man ikke forventer at nå i mål med en masse frivillige aftaler om at beskytte boringsnære områder (BNBO).

Til Altinget skriver ministeren blandt andet, at det er bekymrende at høre, at man i en kommune som Skanderborg, der er gået tidligt i gang med en indsats inden for BNBO, har vanskeligt ved at nå til enighed med landbruget om de konkrete erstatninger til landmænd.

Forlæng tidsfristen

Chefkonsulent Søren Thorndal Jørgensen, Landbrug & Fødevarer, deler bekymringerne i forhold til at nå de frivillige aftaler med erstatninger til alle de landmænd, som bliver berørt af BNBO inden udgangen af 2022, specielt hvor der endnu ikke er udpeget BNBO.

"Men løsningen mener vi  må være at forlænge tidsfristen, især for BNOB, der endnu ikke er udpeget. Vi er sikret fuld erstatning, og det politiske ønske i Pesticidaftalen er at gå efter frivillige aftaler på baggrund af fuld rimelige erstatning", siger Søren Thorndal.

Ikke nemt at lande aftaler

Konsulent Niels Philip Jensen, Kommunernes Landsforening, siger,  at kommunerne lige nu arbejder på at lande lokale frivillige aftaler mellem lodsejere og vandværker om at stoppe brugen af sprøjtemidler i de boringsnære beskyttelsesområder.

I løbet af tre år skal kommunerne søge aftaler i 2.000 områder, hvor der mange steder er to eller flere lodsejere involveret.

"Det er ikke nemt at lande disse aftaler, uklarhed om prisen for ophør af sprøjtning og kort tid til at indgå aftaler har Skanderborg Kommune og Aalborg Kommune for nylig nævnt i pressen", siger han.
”Folketingspolitikerne har givet kommunerne en treårig opgave med at fremme frivillige aftaler, det arbejder kommunerne på. Ønsker folketingets flertal i stedet fokus på påbud, så arbejder kommunerne på det. Men lige nu er det ikke det redskab, flertallet i folketinget har bedt kommunerne om at bruge.”, siger Niels Philip Jensen
 

 

Emneord

politik , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle