Minister til topmøde: "Andre lande kan spejle sig i dansk fødevaremodel"

Repræsentanter fra 30 lande diskuterer og udveksler erfaringer om en bæredygtig og sund kost alle steder på kloden.

Det internationale topmøde World Food Summit løber i disse dage af stablen, hvor repræsentanter fra mere end 30 lande fra hele verden deltager.

Topmødet handler om skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion, både når det kommer til sundere kost, men også kost, der tilgodeser miljøet og klimaet i højere grad.

De konkrete udfordringer kan være forskellige, men hensigterne og målsætningerne er ens, forklarer fødevareminister Mogens Jensen (S), der er vært for topmødet.

"Det handler om at finde fælles målsætninger og bekræfte hinanden i, at det er den vej, vi skal gå i forhold til en mere bæredygtig fødevareproduktion. Der er bestemt også fælles udfordringer i eks. Afrika og Europa, som madspild der skal løses begge steder", siger han.

DANmark som inspiration

Ved mødet talte blandt andre den nuværende viceminister for landdistriktsudvikling og jordreformer i Sydafrika Mcebisi Skwatsha, der fortalte, at der i Sydafrika er folk, der dør både af sult og overspisning.

Der er altså med andre ord både brug for folkeoplysning om sund kost og en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Og Danmark, værtslandet for World Food Summit, er en god inspirationskilde for resten af verden, mener fødevareminister Mogens Jensen.

"Vi er et godt organiseret og systematiseret land, hvor vi i mange år har haft en stærk offentlig sektor, en stærk regulering, men også har haft et godt samarbejde mellem den offentlige sektor, forskningssektoren, uddannelsessektoren og den private sektor, hvor vi er nået langt ved at lave fælles målsætninger", siger ministeren og fortsætter:

"Man kunne måske gå så langt til at sige, at vi også på det her område har en "dansk model", som de andre kan lære af".

sammenligne sig med andre

Men der er noget at lære for alle landene på kryds og tværs. Ministeren har bemærket, hvordan der bliver lyttet og noteret ved mødet, og selv har han f.eks. bidt mærke i, at Tjekkiet har indført lovregulering, når det kommer til madspild.

"Jeg tror, vi kan komme længere uden lovindgreb, men vi kan lære noget af tilgangen, og vi kan måle os op mod de andre lande, og se om vores tilgang giver de resultater, som vi ønsker os", siger Mogens Jensen.

World Food Summit kører torsdag og fredag med topmøde og oplæg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle