Minister: Vi har et forvandlet landbrug om 10 år

Til dagens konference om præcisionslandbrug var forventningerne tårnhøje fra både regeringen, oppositionen og Landbrug & Fødevarer.

Der var smil og store armbevægelser over hele linjen, da muligheder og målsætninger for præcisionslandbrug i Danmark blev debatteret i Lejre tidligere i dag, fredag.

»Det er vores ambition at være verdensførende på præcisionslandbrug og smart kontrol,« lød det fra Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen i starten af en tale, der omhandlede de politiske mål for præcisionslandbrug.

Den optimisme kunne formanden for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild, også tilskrive sig.

»Jeg tror fuldt og fast på, at det danske landbrug kan og vil omlægges til præcisionslandbrug,« sagde formanden og understregede, at viljen til at implementere ny teknologi er til stede overalt hos de danske landmænd.

Efter talen var der lagt op til debat, og som en havkat i hyttefadet var Enhedslistens landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, også inviteret til debat, men var hun en havkat, var hun en tam en af slagsen. Kun med lidt større vægt på økologi og miljø end økonomi og arbejdstrivsel, tilsluttede hun sig den store tiltro til præcisionslandbruget og udtalte:

”Jeg er overbevist om, at præcisionsteknologi er vejen frem for dansk landbrug.”

Ikke uden udfordringer

Efter debatten blev der lukket op for spørgsmål i salen, og der vandt en smule skepsis frem.

Den medførte øgede kontrol af hver enkelt landmand fyldte meget hos publikum, der især havde spørgsmål til, hvor ejerskabet af de indsamlede data skulle ligge.

Et emne Maria Gjerding kort havde adresseret tidligere på dagen med en kommentar om, at ejerskabet endeligt burde ligge hos den enkelte landmand.

Martin Merrild fokuserede på den lettelse, det i sidste ende vil være for landmændene, når data er frit tilgængelig for den rette myndighed, og der ikke længere skal indberettes om hver lille faktor i den daglige drift.

»Det giver den enkelte landmand mere tid til sin bedrift, og større sikkerhed. I sidste ende vil det resultere i større profit og bedre arbejdsvilkår,« sagde han.

Der kom intet endeligt svar på, hvor ejerskabet af de indsamlede data skal ligge, men der blev sat fokus på, at det også er et spørgsmål om lovgivning, hvor man ikke har den fornødne viden til at udarbejde en konkret plan endnu.

Kort tidshorisont

Hvor lang tid skal der så gå, før målet er nået, og præcisionsteknologien er udbredt i hele landet?

Ifølge Esben Lunde Larsen vil der ikke gå mere end 10 år, før det er et fuldt indfaset system i dansk landbrug.

Tidshorisonten mødte heller ikke modstand hos Enhedslisten, hvor Maria Gjerding til gengæld havde en holdning til, hvordan systemet skal indfases.

»Jeg tror, det er vigtigt, at regeringen ikke trækker det ned over hovedet på landbruget. Vi skal i stedet have skabt begejstring ude i landet, så landmændene kan fortælle hinanden om alle fordelene ved præcisionsteknologi,« sagde hun og blev mødt med forståelse fra Fødevareministeren, der forklarede, at regeringens plan ikke var at gennemtvinge et system, men derimod gøre det så fordelagtigt som muligt for landbruget at omlægge til præcisionsteknologi.

Enighed i salen

På trods af skepsis om øget kontrol, dronelovgivning og IT-sikkerhed var langt størstedelen af det deltagende publikum enige i målet omkring præcisionsteknologi i landbruget samt den hurtige indførsel heraf.

I en deltagerundersøgelse på konferencen svarede over 90 procent, at de troede på, at præcisionsteknologi vil være udbredt i dansk landbrug om 5 år, så der var sammenhæng mellem ministerens visioner og publikums.

Der er stadig vej endnu, når man ser på hvor udbredt præcisionsteknologi er i øjeblikket. Dansk statistik udgav i september 2017 en undersøgelse, der dokumenterede at 16 procent af alle danske landmænd anvender RTK-GPS til styring af køretøjer i marken, men ser man på landmænd under 40 år er det 29 procent, der bruger teknologien.

Udover RTK-GPS styring, er satellitfotos meget udbredt som præcisionsteknologi, hvorimod brug af droner er meget begrænset til omkring en procent af landbruget.

Om det er disse specifikke teknologier, der bliver de mest udbredte i landbruget er ikke til at vide endnu, og meget kan ske på 10 år.

Som Martin Merrild opsummerede i konferencens første del:

»Mulighederne med præcisionslandbrug er uendelige.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle