Ministerium: Udvalg afgør økologiuddannelses grundlag

Undervisningsministeren vil ikke udtale sig om, hvorvidt Kalø Økologiske Landbrugsskole kan få egen bekendtgørelse. Beslutningen ligger hos fagudvalg.

På Kalø Økologiske Landbrugsskole har en række elever sat en underskriftsindsamling i gang. De vil have en særskilt bekendtgørelse for uddannelsen af landmænd, der vil være økologer.

På den nuværende uddannelse skal de lære at sprøjte, ligesom der er for lidt fokus på områder, hvor den økologiske produktion har potentiale, eks. fjerkræproduktion, mener de.

Landbrugsavisen.dk har spurgt både fødevareminister Dan Jørgensen (S) og undervisningsminister Christine Antorini, om de vil udtale sig i sagen.

Det har de ikke ønsket, men Landbrugsavisen.dk har fået en tilbagemelding fra undervisningsministeriet om, at det er et fagudvalg, der står for uddannelsens fundament.

Efter lov om erhvervsuddannelser er det de faglige udvalg, der har kompetence til at fastlægge indholdet af den enkelte uddannelse inden for lovens rammer. 

"Det er det faglige udvalgs vurdering, at landbrugsuddannelsen både skal uddanne til konventionelt og til økologisk landbrug," lyder forklaringen fra ministeriet.

Ministeriet oplyser, at bekendtgørelsen for blot to år siden blev tilpasset, så den også tager højde for økologi.

Tilbage i 2011 bad daværende fødevareminister Mette Gjerskov undervisningsministeren om at tage affære. Christine Antorini skrev derfor til det faglige udvalg, Fællesudvalget for landbrugsuddannelsen, den 22. november 2011 og anmodede udvalget om at tage initiativ til indførelse af mere økologi i landbrugsuddannelsen både i teori og praksis.

Der blev refereret til flere indsatsområder, eksempelvis udbygning eller tydeliggørelse af uddannelsens kompetencemål for økologiske produktionsmetoder. 

Ministeriet modtog den 24. januar 2012 via sekretariatet - Jordbrugets Uddannelser - det faglige udvalgs ønsker til ændringer i bekendtgørelsen om uddannelsen. Det faglige udvalg ønsker at definere økologi og bæredygtighed som et særskilt kompetenceområde, eleverne skal opnå viden og færdigheder inden for. Viden om økologi, bæredygtighed og miljø bliver et kompetencemål for alle specialer i uddannelsens 2. trin.

Sekretariatet oplyste endvidere, at der med den forestående revision af uddannelsesordningen for landbrugsuddannelsen indføres et to ugers specialefag i økologiske produktionsmetoder inden for planteavl og husdyr.

Ændringerne trådte i kraft pr. 15. juli 2012, oplyser ministeriet.

Emneord

økologi

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle