Ministre kaldt i samråd om landbrugspraktikanters rettigheder

De udenlandske praktikanter i landbruget har for dårlige kår og ikke mulighed for at klage over dem. Det får nu SF og Enhedslisten til at indkalde to ministre i samråd.

En lang række artikler i Fagbladet 3F har nu ført til, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) samt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er blevet kaldt i samråd.

Det skriver Fagbladet 3F, der over de sidste to uger har dækket sager, hvor udenlandske landbrugspraktiskanter påstås at være blevet behandlet dårligt. Sagerne har blandt andet handlet om lønforhold og kummerlige leveforhold, og senest at de udenlandske landbrugpraktikanter ikke har samme mulighed for at klage over en arbejdsgiver, som danske praaktikanter har.

Det er dét, der har fået regeringens to støttepartier SF og Enhedslisten til at reagere og indkaldre ministrene i et samråd.

"Det er grov forskelsbehandling og ydmygende, at danske og udenlandske elever behandles forskelligt. Selvfølgelig skal urimelig behandling af udenlandske praktikanter også have konsekvenser for arbejdsgivernes muligheder for at rekruttere nye praktikanter. De nuværende regler smager af racisme, for udenlandske praktikanter er åbenbart ikke lige så meget værd som de danske elever. Denne skævhed i loven skal rettes op", siger SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

Ifølge 3F er der omkring 2.000 - 3.000 udenlandske praktikanter i landbruget, og ifølge mediet har ingen af arbejdsgiverne til praktikanterne i landbruget eller på gartnerierne fået taget deres tilladelse til at have elever. Det viser ifølge mediet, at de udenlandske elevers rettigheder er ringere end danske elevers. 

Til mediet siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye: 

"Jeg synes, at det skal være sådan, at hvis man ikke behandler sine udenlandske praktikanter ordentligt, så skal det også have konsekvenser. Det kan både være i form af bøder, men også om man kan få nye praktikanter", siger Mattias Tesfaye og fortsætter:

"Det giver ikke nogen mening, at du kan udnytte én praktikant, og så kan du bare få den næste. Dér synes jeg, at det er helt rimeligt, at man siger til folk: Du fuskede med den sidste, og nu kan vi se, at der ligger en ny ansøgning, det giver ikke rigtig nogen mening".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle