To ministre kaldt i samråd: Vicedirektør i Landbrugsstyrelsen bør ikke sidde i København

Der er risiko for dårlig ledelse, når lederen er langt væk, men det kan lade sig gøre, hvis lederen vil bruge ekstra tid på at rejse, siger CBS-professor.

Det duer ifølge Venstre ikke, at chefen for Landbrugsstyrelsen i Augustenborg skal sidde på Landbrugsstyrelsens kontor i København.

Sådan lyder det fra landbrugsordfører Erling Bonnesen i Venstre, der nu har kaldt både fødevareminister Mogens Jensen og finansminister Nicolai Wammen i samråd om sagen i næste uge.

Før jul konstaterede Landbrugsstyrelsen, at der ikke var tilstrækkeligt kompetente ansøgere, da vicedirektørstillingen var slået op i Augustenborg. For at udvide feltet genopslog man stillingen, men med København som tjenestested.

Det førte til ansættelse af Gitte Jensen-Fangel som ny vicedirektør med ansvar for Kunder & Produktion – altså afdelingen i Augustenborg.

V: Der var ansøgninger nok

Erling Bonnesen (V) mener, der er risiko for, at det får betydning for behandling af landmændenes støtteansøgninger med mere.

"Jeg håber ikke, det får betydning, men det risikerer det da at få", siger han.

"Som leder af en statslig institution skal man have tjenestested på den institution, man leder. Det er forkert og risikabelt, når regeringen flytter tjenestested, det sender forkerte signaler".

Ifølge Erling Bonnesen var der over 20 ansøgere, da stillingen var slået op med Augustenborg som tjenestested – deriblandt ansøgere med ledererfaring fra en statslig institution.

Selv om ministeren har sagt, at det er meningen, at den nye leder skal være i Augustenborg nogle dage, mener V-ordføreren ikke, det er det samme som, hvis lederen har fast base hos sine medarbejdere.

Kræver ekstra tid

LandbrugsAvisen har spurgt professor Niels Åkerstrøm Andersen, Institut fro Ledelse, Politik og Filosofi ved CBS, om det har betydning for arbejdet, om lederen er i samme hus.

"Det er der ikke systematisk viden om, men det er klart, at det giver udfordringer, så det afhænger af, hvor meget lederen vil rejse", siger han.

Der kan selvfølgelig være fordele forbundet med København som tjenestested, fordi der vil være mange møder i København, påpeger han, men understreger at det er meget vigtigt, hvordan situationen tackles.

Udfordringen er, at hvis lederen ikke har omgang nok med de medarbejdere, hun/han leder, og medarbejderne ikke oplever at lederen er til stede og tager deres arbejde alvorligt, så opstår der problemer.

"Det kán godt lade sige gøre. Men hvis det bliver en fraværende leder, bliver det svært at skabe respekt i institutionen. Jeg går ud fra, at bedømmelsesudvalget har diskuteret det spørgsmål ordentligt igennem", siger han.

"Hvis lederen er indforstået med at bruge meget rejsetid kan det lade sig gøre, men koster på CO2-regningen. Nogle ledere praktiserer det på den måde, at de betragter transporttiden som den sparsomme tid, de har for sig selv".

"Hvis lederen bruger den tid, der skal til, behøver det ikke blive et problem, men det vil være et ekstra arbejde", siger Niels Åkerstrøm Andersen.

Turen fra København til Augustenborg tager ifølge Google 3,5 timer i bil uden for myldretiden og 4,5 til 5,5 timer med offentlige transportmidler.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle