Mink-formand om manglende rapport: Jeg er lamslået og rasende

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lovede midt i september en opdateret risikovurdering på den eventuelle sundhedsrisiko ved at holde mink. Men SSI modtog aldrig beskeden.

Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, der ejer Kopenhagen Fur, er både lamslået og vred.

Minkavlerne afventer lige nu en melding fra Christiansborg om hvorvidt, det fortsat vil være forbud at avle og holde mink efter nytår.

For at tage den beslutning har politikerne tilkendegivet, at man vil læne sig op af en risikorapport fra SSI, Statens Serum Institut, men den rapport er tilsyneladende slet ikke blevet bestilt.

"Jeg er lamslået over den lemfældige måde, Rasmus Prehn behandler minkavlerne og de politiske partier på. Han og hans ministerium har holdt os alle for nar. Mens tiden løber ud for de ganske få avlere, der håber at kunne starte deres produktion op igen. Man har budt erhvervet de mest uhyrlige ting siden tvangslukningen i november sidste år. Og her kommer der så igen igen en ny skandale oveni den allerede i forvejen store samlede minkskandale", udtaler Tage Pedersen i en skriftlig kommentar.

Minkformanden har været ude med samme melding tidligere, da det er er ved at være sidste udkald for at skaffe nye avlsdyr fra andre lande til de minkavlere, der rent faktisk ønsker at starte op igen.

"Allerede i august var det ved at være sidste udkald, hvis avlerne overhovedet skulle have en chance for at købe nye avlsdyr i udlandet og sikre foderforsyning til dem. Og derfor efterlyste jeg i kraftige vendinger en klar melding fra regeringen, om hvorvidt de få af vores medlemmer, der måtte ønske det, vil kunne producere igen i 2022 eller ikke", siger Tage Pedersen.

"Lige siden er der blevet stillet en opdateret risikovurdering i udsigt. Også overfor Folketinget. Men det passer åbenbart ikke, og det er jeg rent ud sagt rasende over", siger Tage Pedersen.

"Man må spørge, hvilke motiver, ministeren kan have haft med at holde Folketinget og minkavlere hen med snak? Hele forløbet om nedlukningen af det danske minkerhverv har været skandaløst og håbløst håndteret. Der har været skandale efter skandale. Det er på tide, at statsministeren nu igen selv må have fat i denne sag og sætte tingene på plads", siger Tage Pedersen.

Indtil nytår er det forbudt at holde og avle mink i Danmark. Det blev besluttet i forbindelse med fund af coronasmitte i en række mink.  

Også formand for Danske Mink, en gruppe, der kæmper for at bevare erhvervet herhjemme, Louise Simonsen, har flere gange efterlyst en afklaring for minkavlerne.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle