Mink godkendt som øko-gødning

Gødning fremstillet af kødbenmel og børstemel fra danske landbrug er godkendt til brug på økologiske jordbrug.

Når minken er pelset, og kroppen er brugt til at fremstille biodiesel, bruges resten af minken til at fremstille gødning.

Det er Daka, der fremstiller gødningen under navnet Øgro, der en serie danske egødninger og jordforbedringsmidler, som er baseret på kødbenmel og børstemel fra danske landbrug.

Alle gødningerne i Øgro-serien er mærket med EU-blomsten. Det betyder, at de også er godkendt til brug på økologiske landbrug.

»Det er interessant, at gødningen kan bruges på økologisk jord, hvor man ikke må bruge kunstgødning. Fosfor er en begrænset ressource, og forskere anslår, at der kun er nok fosfor, som udvindes i miner, til de næste 100 til 120 år. Ved at genanvende det fosfor, som er i minkkroppe, og ved få det recirkuleret på markerne så bruger vi den naturlige ressource, der findes i vores biprodukter, og det, synes jeg, er fantastisk, at vi kan med et produkt som Øgro«, siger foskningschef Peter Foged, Kopenhagen Fur.

Øgro-gødningerne findes i fire typer: 10-3-1, 9-3-4+2S, N15 og Granulat.

Cirkulær tankegang

»Med Øgro recirkulerer vi næringsstoffer. På den måde tager Øgro udgangspunkt i en cirkulær tankegang, hvor biprodukter fra produktionsdyr bliver genanvendt. Det bidrager til en bæredygtig landbrugsproduktion med brug af færre ressourcer«, siger Bjarne Larsen, produktchef for Øgro, Daka, til kopenhagenfur.com.

Gødningerne er velegnede til korn, raps, majs, frøgræs, grønsager, juletræer, frugttræer, plænegræs og blomster.

ebo

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle