Minkavler færdig: Skruer op for opdræt af travheste

Efter 36 år med minkavl er det nu slut for Finn Rasmussen. Nu vil han satse lidt mere på opdræt af svenske travheste.

Minkavler Finn Rasmussen var mandag aften færdig med at aflive sine godt 14.000 mink. Dermed nåede han at aflive sin besætning, der ligger i Øster Vrå lige i 'smørhullet' mellem Sæby og Hjørring og Brønderslev og Frederikshavn, så han kan få de 10 kr. ekstra pr. aflivet mink.

Fødevarestyrelsen synede staldene tirsdag.

"Nu er det hele væk. Vi har haft mink her siden 1984", siger 57- årige Finn Rasmussen.

Han føler en form for lettelse, fordi usikkerheden og presset er væk nu.

"Nu håber vi jo, at vi bliver eksproprieret", siger han og fortæller om hele forløbet.

Efter hans minkbesætning først skulle aflives på grund af, at den lå i en zone, blev den senere konstateret smittet. Men på trods af, at der var påvist corona i fem døde mink var der ingen af de ti prøver fra levende mink, der var positive. Senere var der udsigt til at farmen kunne fritestes.

"Jamen jeg tror nok, at vi havde håbet på, at vi kunne finde en løsning og beholde nogle avlsdyr. Vi vidste jo ingenting, og jeg har haft flere nætter, hvor jeg har sovet rigtig dårligt, men nu er det ligesom det. Nu er de væk", siger han.

Mange penge graves ned

Finn Rasmussen kan ikke forstå, at de ikke har kunnet få lov til at pelse dyrene.

"Hvis det ikke er farligt at grave dem ned og dem, der bliver tabt på motorvejen ikke udgør nogen fare, så kan jeg ikke forstå at vi ikke kunne få lov at sælge skindene. Man graver så mange penge ned i de minkgrave, som kunne have gavnet statskassen. Det er nok fordi de (regeringen. red.) ikke selv skal betale", siger han.

60 hektar og travheste

På spørgsmålet om, hvad der så skal ske nu svarer han lidt for sjov, at han skal være evighedsstudent.

"Nu har jeg arbejdet mere end som mange andre i mange år, også fordi jeg synes det var sjovt, så nu håber jeg vi får nogle penge ud af det her, som gør at vi kan komme ordentligt ud af det", siger Finn Rasmussen.

Til Finn Rasmussens ejendom hører der 60 hektar, hvoraf stort set det hele er udlagt til græs til hans travheste. Og dem vil han gerne skrue lidt op for i fremtiden.

"Jeg har opdræt med svenskregistrerede travheste, som jeg håber at kunne gøre lidt mere ved fremadrettet", fortæller han.

Modsat i Danmark er travsporten i Sverige meget stor, og rigtig mange spiller på hestene ligesom i Lotto.

"Alene Halmstad travbane har samme budget som hele sporten i Danmark til sammen", siger Finn Rasmussen.

Han har 15 hopper og to avlshingste og til næste år har han 30 avlshopper. Det er nogle gode blodlinjer han avler på, og det at han har egne hingste gør, at han kan holde omkostningerne på et fornuftigt niveau.

"I starten brugte vi nogle dyre hingste, men hvis der er noget, der går galt så skal resten af hestene koste noget mere for at det løber rundt", siger han.

Ikke alene har Finn Rasmussen relativt nemt ved at afsætte hestene, men han bliver også ved med at tjene penge på de heste han har solgt. Han sælger dem hellere lidt billigere end slet ikke for så kan de komme ud og vise deres værd.

"Det hele er sat meget i system, fordi sporten er så stor i Sverige. Jeg sælger dem, når de er halvandet år gamle, og når de er tre, kan de begynde at løbe løb. Som opdrætter får jeg 20 procent af deres præmiepenge i tre år", fortæller han.

For at det hele skal lykkes har han brug for nogle penge i erstatning for det tabte på minkene.

Ikke mink igen

Ligesom så mange andre så tror han ikke, at han kommer til at få mink igen.

"Hvis nu der går tre år med corona, og så går der fem år, før man er oppe at køre igen, og på det tidspunkt så skal jeg jo til at se mig om efter en afløser. Og så er der det, at fodercentralerne er lukket, så det bliver alt for dyrt at få foder. Nej, det er slut", siger Finn Rasmussen.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle