Minkavler holder vejret frem mod pelsning: "Vi har isoleret os fuldstændig"

Finn Toft Madsen og konen Annette har isoleret sig i håbet om, at man kan holde coronavirussen ude af farmen indtil pelsning i november.

De går og holder vejret i hallerne hos Finn og Annette Toft Madsen. De to driver sammen Bispegaardens Mink, en minkfarm ved Balling nord for Skive.

Minkfarmen med de knap 3000 tæver er endnu ikke ramt af coronavirus - og det er hverken Finn eller Annette Toft Madsen eller de to ansatte på farmen heller ikke. Men frygten for at coronaen pludselig rammer er der hver dag.

"Vi kæmper bare for at nå til pelsning lige nu, men vi ved jo ikke engang, om vi når der hen, når vi ikke ved, hvor smitten kommer fra, og det jo godt kan være, at vi lige pludselig falder", siger Finn Toft Madsen.

Han sætter ord på den frygt, som mange avlere, der ikke selv er ramt af coronavirus, går med.

"Vi har isoleret os selv fuldstændig, så meget det kan lade sig gøre. Det kan vi, når vi begge går herhjemme, og vi ikke har nogen børn, der bor hjemme længere. Men det er jo ikke noget liv. Vi ser ingen, ikke engang vores børnebørn. Det tør vi jo ikke, hvis vi skulle blive smittet og det rammer vores dyr", siger Finn Toft Madsen.

Dumme-bøder 

Finn og Annette Toft Madsen har ni km til nærmeste nabo-minkfarm, og er derfor ikke umiddelbart i fare for at blive ramt af reglen om, at alle minkfarme inden for 7,8 km af en ramt farm skal slås ned, hvis denne en dag skulle blive ramt.

Netop derfor passer familien endnu bedre på. Finn Toft Madsen anslår nemlig, at det vil koste farmen 680.000 kroner at i tabt kompensation, hvis de bliver smittet.

"Jeg synes det er uretfærdigt, og hele essensen i det her er sådan set, at jeg gerne vil råbe op om den uretfærdig som de ramte avlere oplever. Det kan ikke passe, at det skal koste 700.000 kr. i dummebøde at blive ramt. Det er utrolig u-dansk, det hører ikke hjemme i Vesten, og det er ikke rimeligt, at man behandler avlerne på den her måde", siger Finn Toft Madsen.

Eget pelseri

Lige nu gælder det for alt i verden bare om at holde smitten ude af farmen. Lykkes det, er planen stadig at minkene skal pelses til november. Finn Toft Madsen er dog ikke helt tryg ved, om pelsningen kan foregå som den plejer, hvorfor han er ved at kigge på en anden løsing.

"Normalt ville vi sende minkene på pelseri, og det har vi også en aftale om", siger Finn Toft Madsen og fortsætter:

"Men som det ser ud nu, kan det måske blive svært at holde smitten ude af pelserierne, så vi er begyndt at kigge på en løsning herhjemme. Her kan vi flå dyrene og ligge skindene i fryseren med fedt-laget indtakt. Så kan de senere sendes til pelseriet, hvis der opstår udfordringer", siger han.

Mink pelses normalt i november, når dyrene er lige ved at være kønsmodne. 

Emneord

coronavirus mink

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle