Minkavler kritiserer fordeling af minkerstatning: Frygter at miste millioner

Minkavler Michael Kristensen kan ikke få driftstabserstatning for hans minkfarm, fordi han havde tomme minkhaller i 2020. "Det er unfair og erstatningen er helt skævt fordelt", lyder kritikken.

"Det må siges at være mit livs værste beslutning".

Sådan konkluderer minkavler Michael Kristensen om, at han valgte at nedpelse samtlige af hans 12.000 mink inklusiv avlsdyr, han havde på sin minkfarm i 2019.

Den beslutning betyder nemlig nu, at selvom han stadig har en produktionstilladelse til at have mink, og selvom han også havde en aftale om at købe nye minktæver og starte produktionen op igen i marts 2021, så stod farmen tom i 2020.

Og det er kun farme med mink i 2020, der kan få driftstabserstatning samt kompensation for tabt indtjening de næste 10 år, efter det i november blev besluttet at alle danske mink skal aflives.

Det vurderer Michael Kristensen vil koste ham mellem 10 - 12 millioner kroner i manglende erstatning.

"Det er en træls situation. Jeg synes ikke, det er fair, at det skal koste mig, at jeg udviste rettidig omhu og skar ned, da markedet ikke var til det", siger Michael Kristensen.

usikker på størrelsen

Michael Kristensen overtog sine forældres farm med minkavl, slagtesvin og planteavl i 2012. Her var priserne på minkskind over 600 kroner. I 2014 købte han endnu en farm, hvor der også var mink, men efter de hårde år i 2016 - 2019 hvor priserne faldt til under 250 kr. pr. skind valgte han at sige stop. 

I 2019 nedpelsede han alle dyr for at koncentrere sig om sine to andre driftsgrene et enkelt år.

"Jeg besluttede at skære ned i tide for hellere at være klar igen, når priserne ville vende", siger Michael Kristensen, der på grund af de tomme minkbure nu kun kan få erstatning for sit produktionsapparat.

For som aftalen er udfærdiget kan en minkavler uden mink i 2020 helt naturligt ikke få løn for aflivning af sine mink, tempobonussen og ej heller driftstabserstatningen frem mod 2030. 

"Men det er driftstabserstatningen, der er penge i, for det er den, der er skattefri", siger Michael Kristensen der især er bekymret for, hvordan han så vil blive erstattet.

For i stedet skal hans produktionsapparat eksproprieres efter princippet 'handel og vandel', det vil sige en vurdering baseret på markedsværdien. Og den ved ingen rigtig hvad er.

"Nu skal min tomme farm så værdisættes efter 'handel og vandel', og det er meget svært at vurdere, hvad jeg kan få for det. Derudover tager min erstatning udgangspunkt i min indtjening tre år tilbage, mens andre med mink i 2020 bliver kompenseret 10 år fremadrettet. Det er helt skævt, for jeg står jo ligesom alle andre avlere også med et stort produktionsapparat, der er blevet værdiløs over natten", siger Michael Kristensen.

Handler om princippet

Kan man ikke sige, at det var dig selv, der valgte at stoppe, og at du selvfølgelig ikke skal kompenseres for mink og en udgift, du ikke havde?

"Jo selvfølgelig kan man sige det. For jeg kunne også have valgt at tage chancen og fortsætte avlen, men det syntes vi ikke, vi ville. Men det er stadig vores produktionsret, de har taget fra os med et snuptag", siger Michael Kristensen.

Kan du forstå, hvis nogen vil opfatte dig som grådig og misundelig?

"Nej, for jeg er ikke en hykler, og det er ikke, fordi jeg er grådig, at jeg siger det. Jeg siger det, fordi jeg synes, at alle minkavlere burde behandles retfærdigt. Det er ikke størrelsen på beløbet, men fordelingen af erstatningen, som jeg synes er skæv", siger han og fortsætter:

"Og selvfølgelig ville jeg have brug for pengene, for selvfølgelig har jeg lige så meget gæld som dem, der går ud og får erstatning nu. Jeg får bare ingen penge at betale af med, hvis man kan sige det sådan".

vil kæmpe for fair erstatning

Hos Danske Minkavlere forstår man frustrationen.

"Der er ingen, der lige nu ved, hvad han kommer til at gå glip af, for ingen kan regne sig frem til, hvad nogen skal have i kompensation lige nu - det kan jeg i hvert fald ikke", siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur.

"Men jeg kan godt forstå frustrationen, for der er ingen der ved, hvad 'handel og vandel' bliver. Jeg har fuld forståelse for, at alle gerne vil have fuld erstatning, og det har vi også kæmpet for, men det var regeringen, der holdt fast i, at give én form for erstatning til avlere med fuld besætning, og en anden til dem med tom kapacitet", siger han og tilføjer:

"Dem uden fulde farme vil få en fuld erstatning efter ekspropriationsloven. Den bliver sandsynligvis lavere end den anden erstatning, men hvor meget er uvist. Vi vil selvfølgelig gøre alt for, at forskellen bliver så lille som muligt, nu hvor der skal udarbejdes bekendtgørelser", siger Tage Pedersen.

Rammer mange minkavlere

Ifølge tal fra Danske Minkavlere stod omkring en tredjedel af de danske minkavleres produktionsapparater tomme i 2020. Det vil sige, at en del avlere er stoppet eller har skåret deres produktion ned.

Alle disse avlere skal have erstatning efter "handel og vandel"-princippet.

"Det handler altså ikke kun om mig, men om hver tredje avler, der får erstatning for langt mindre, end de kunne producere! Det synes jeg er helt skævt", siger Michael Kristensen.

"Jeg vil tro, at næsten halvdelen af ekspropriationen kommer til at foregå efter 'handel og vandel', for det er en tredjedel af minkavlerne, Kopenhagen Fur, foderfabrikkerne og resten af følgeerhvervet. Det er en meget stor del af branchen, der skal handles efter det", siger Tage Pedersen.

For Michael Kristensen gælder det nu, at der skal afklaring til for ham og andre avlere i samme situation.

"Dem, der havde mink i 2020, de ved præcis, hvad de skal forholde sig til. Men os med tomme farme, vi ved ikke hvad vi får. Så får vi ikke behandlet vores sag inden 2022, og bliver forbuddet ikke forlænget, så må vi starte op igen i 2022, og det kan være vi bliver nødt til det for at prøve at tjene vores penge ind igen, hvis vi får for lidt i erstatning", siger minkavleren.

Mandag blev der vedtaget en aftale for minkerstatningen, efter det i november blev besluttet at aflive alle danske mink. Aftalen indeholder rammer for erstatningen, men i den kommende tid skal de endelige aftaler for beregningen for erstatningen laves.

Det er vedtaget er forbud mod handel med og hold af mink i Danmark indtil januar 2022. 

Faktaboks

Mink-aftalen

  • Hver farm skal igennem en individue vurdering og ekspropriationsproces.
  • Staten estimerer at udgifterne til løn, kompensation, erstatning mv. for alle farmene kommer til at ligge på mellem 15,5 og 18,7 mia. kr. ifølge aftalen. 
  • Aftalen er udformet således, at minkavlerne med mink i 2020 får erstatning for 10 års fremtidig drift, inklusiv erstatning for aflivede, ikke pelsede dyr samt lukkeomkostninger, tempobonussen mv.
  • Følgeerhvervet står til at modtage mellem 3,1 og 4,1 mia. kr. 
  • Derudover kommer nedrivning af produktionsanlæg, som kommer til at ligge på mellem 1,5 og 2,7 mia. kr. 
  • Ifølge beregninger fra Finansministeriet vil en "gennemsnitlig minkavler" med 2670 avlstæver, få mellem 11 og 13 millioner kroner.
  • Avlere, der ikke har haft produktion i 2020, men som har haft produktion i 2019 og/eller 2018, vil også kunne modtage erstatning. Dette vil ske efter opgørelsesmetoden baseret på ”handel og vandel”.
  • Ligeledes vil avlere med produktion i 2020, som i året kun har udnyttet deres kapacitet delvist, kunne modtage erstatning også for den uudnyttede kapacitet. Det vil også foregå efter 'handel og vandel'.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle