Minkavler med corona: Vi hænges ud, selvom vi følger alle regler

Peter Sørensen er en af de nu 19 danske minkavlere, der har corona-virus på farmen.

Både Peter Sørensen og hans kone har været smittet med corona. Og deres minkfarm 'Solhjem' ved Hirtshals med 3.700 minktæver og i alt 28.000 mink blev testet positiv 3. september.

”Både jeg og min kone kom hurtigt over sygdommen. Vi mærkede den dårligt nok. Minkene på farmen tog det også forholdsvis let. De hostede og nyste, deres ædelyst faldt og de var sløje i en uges tid,” siger Peter Sørensen.

For ham har det værste været de reaktioner, der er kommer fra omverdenen, og især fra Hjørrings borgmester Arne Boelt, der mener, at myndighederne fortsat bør aflive smittede minkbesætninger.

”Det fylder meget, at vi bliver hængt ud som skyldige i, at viruset har spredt sig her i Hjørring-området. Man tror, at vi sløser med sikkerheden, og at vi ikke gør nok for at hindre spredning af smitten. Senest er vores egen borgmester i Hjørring gået ud og har peget på kommunens minkfarme som skyldige i det stigende antal smittetilfælde i kommunen”, siger Peter Sørensen.

”Men det er faktisk fuldstændig omvendt. Vi følger alle regler, og vi gør alt, hvad der står i vores magt for at hindre smitten i at blive spredt. Jeg kan garantere for, at vi ikke har budt corona velkommen på farmene. Allerede inden sygdommen sprang på minkene, var vi ramt af, at vi ikke kunne sælge vores skind på grund af corona, og vi ved udmærket godt, hvor alvorlig corona er”, siger Peter Sørensen.


Alle 19 minkbesætninger med corona-virus ligger i det nordlige Vendsyssel.

Overvejer at skære ned

Peter Sørensen passer sin farm alene, og i det daglige har han brugt håndsprit, mundbind og skiftet arbejdstøj hver dag. Efter han selv fik corona på farmen, er han også begyndt at tage bad på farmen, hver gang inden han forlader den. Derudover tæller han dyrene dagligt, så der er styr på, at ingen er løbet væk, ligesom indhegningen tjekkes og holdes i orden.

Smitten på farmen, betyder, at Peter Sørensen nok kommer til at revurdere sin beslutning om, hvor mange mink han skal have næste år.

”Lige nu fylder corona enormt meget, når det gælder fremtiden her på farmen. Økonomien i mink var jo ikke for god i forvejen. Inden vi fik corona på farmen, var det min tanke at fortsætte næste år med en besætning, som jeg kan passe alene og uden at skulle betale løn til medhjælp. Det vil sige omkring 1.200-1.300 tæver eller en tredjedel af den størrelse, farmen har lige nu”.

”Den beslutning kommer jeg nok til at overveje en ekstra gang, om det er den rigtige, eller heg skal skære mere ned, når vi nærmer os pelsning i november”, siger Peter Sørensen.

Det første tilfælde af coronasmitte i danske mink blev fundet i midten af juni. Siden starten af september er det pludselig gået stærkt, og nu er i alt 19 farme smittet, og yderligere én farm undersøges for smitte.

Emneord

coronavirus , coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle