Minkavler om aflivningen: De har slet ikke styr på det

Mink løb frit rundt, efter aflivningsholdet havde forladt minkfarm i weekenden. Og fire mink sad sammen i et bur og sloges.

Minkavler Thorbjørn Jepsen blev noget rystet over det syn, der mødte ham, da han lørdag aften kom ud på sin farm for at fodrede de mink, aflivningsholdet fra Fødevarestyrelsen endnu ikke havde nået at aflive.

Mink løber frit rundt i græsset langs hegnet. Video: Thorbjørn Jepsen.

Thorbjørn Jepsen ejer den ene af de to minkfarme på Gjøl, som Fødevarestyrelsen begyndte af aflive i sidste uge, fordi de er smittet med covid-19. Aflivningen af dyrene på hans farm startede fredag, men allerede lørdag aften var den gal, da aflivningsholdet havde forladt farmen.

"Da jeg kom ud på farmen for at fodre, mødte jeg to mink, der løb frit rundt, og to andre mink sad fanget i fælder. Det er noget simpelthen rystende, at de efterlader farmen sådan, og på den måde lader mink løbe frit rundt, med risiko for at de kan smutte ud af farmen, når nogen åbner lågen ud til det fri. Det er corona-ramte mink, og de kunne være sluppet ud i naturen, da jeg gik ind for at fodre lørdag aften, eller det kunne være sket, da Fødevarestyrelsen kom tilbage igen søndag for at fortsætte deres arbejde", siger Thorbjørn Jepsen.

Mink gemmer sig under en aflivningsvogn. Video: Thorbjørn Jepsen.

Søndag, efter aflivningsholdet havde forladt farmen, var den igen gal. Da Thorbjørn Jepsen fordrede mink, hørte han larm fra et bur i lidt væk, og da han nåede frem til buret, sad der fire mink i buret.

"Det er i hvert fald ikke mig, der har placeret fire mink i samme bur. Det kunne jeg aldrig finde på, og det må være en eller anden fra aflivningsholdet, der har kommet to ekstra mink ind et bur, hvor der jo normalt kun sidder to mink sammen. Når man sådan blander to mink, der kender hinanden, med to andre mink, så begynder de at slås for at fastlægge deres hierarki. De bider og river hinanden, og det var derfor, der var al den larm. Det er det rene dyrplageri at gøre det", siger Thorbjørn Jepsen.

Aflivningen på farmene følges ellers nøje af en dyrlæge, der er tilstede sammen med aflivningsholdet.

"Hos mig har dyrlægen stået uden for farmen og har ikke anet en pind om, hvad der er sket inde på farmen. Det synes jeg ikke er i orden. Og både de løse mink og de fire i samme bur viser desværre, hvor lidt forstand  dem der afliver minkene, har på mink", siger Thorbjørn Jepsen.

En mink kommer ind i hallen og løber ud igen og rundt om hjørnet. Video: Thorbjørn Jepsen.

Han har nu lavet en aftale med aflivningsholdet, om at han selv skal kontrollere farmen, når aflivningsholdet går ved middagstid og inden de forlader den om aftenen.

"Jeg vil allerhelst slet ikke være med til aflivningen. Men jeg kan bare ikke holde ud at se at dyrene lider, fordi dem, der foretager aflivningen, ikke har forstand på det", siger Thorbjørn Jepsen.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle