Minkavler: Sådan holder vi fluerne væk

Aalborg Kommune sætter spot på minkfarme for at mindske bl.a. fluer og lugt. Minkavler Lars Holten Hansen er på forkant.

Hos en nordjysk minkavler tages alle problemer med fluer og lugt i opløbet, så plagerne stort set holde væk. Det fortæller Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

”På den første sommerdag, hvor temperaturen første gang runder de 20 grader, kommer fluerne, og de bliver her i 3-4 dage. Men derefter kan vi stort set holde dem væk. Allerede i 1997 satte vi gyllerender op, og de gør det let at muge ud, så når vi gør det dagligt, og også fjerner klatter på jorden ugentligt, kan vi selv i sommermånederne holde lugt og fluer væk," siger Lars Holten Hansen fra Torderup, og han fortsætter:

"Rengøringen suppleres med, at der 3-4 gange årligt spredes kalk på jorden i minkhallerne. Hvis der er flere fluer tilbage, anvender vi fluesnor, som vi hænger op i minkhallerne, og som smøres med et fluemiddel, som virker meget tiltrækkende på fluerne.”

Møddingspladsen holder han og samleveren Rina  Merete Skjøth også skarpt øje med.

”Vi sørger altid for, at møddingen er dækket ned med presenning, for så har fluerne ingen overflade at sætte sig i. Presenningen gør også, at der bliver en høj temperatur i møddingen, og det er heller ikke gode vilkår for fluerne. Men egentlig synes vi slet ikke, det er så svært.

Så længe vi er over det hele tiden, vokser hverken fluer eller lugt til et problem. Vi skal bare sørge for at tage aktion den første gang, vi spotter de første fluer”, siger Rina Merete Skjøth.

Aalborg sætter fokus på minkfarme

I foråret 2015 sætter Aalborg Kommune spot på minkfarme, og et inspirationsmøde for kommunens minkavlere var i sidste uge startskuddet for en tilsynskampagne, der skal hjælpe minkavlere til at mindske bl.a. fluer og lugt. I maj følger kommunen op med tilsyn på udvalgte minkfarme.

Siden 2007 har det været lovpligtigt at opsætte gyllerender i alle minkfarme, men ifølge kommunen har det ikke for alle minkavlere været nok til at holde fluer og lugt væk.

”Men der er faktisk mange, der gør det rigtigt godt, og dem vil vi gerne andre lader sig inspirere af. Så derfor åbner vi dørene og inviterer alle minkavlerne inden for til en snak om, hvordan vi kan hjælpe hinanden – et initiativ som mange avlere har taget positivt imod.

De, der har særligt store udfordringer med at bekæmpe lugt og fluer, tager vi på besøg hos og hjælper dem med redskaber at arbejde ud fra”, forklarer Lasse P. N. Olsen, rådmand fra Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune.

Aalborg Kommunes målsætning er at hjælpe kommunens minkfarme til at blive mere bæredygtige til gavn og glæde for både avleren, dyrene og naboerne.

Emneord

pelsdyravl

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle