Minkavler skal aflive alle sine danske mink - men ikke dem i Polen: "Danmark har grebet det her helt forkert an"

Bo Larsen har både mink i Danmark og i Polen. Efter det onsdag blev besluttet at aflive alle danske mink er hans "gen-bank" af danske mink i Polen blevet noget mere værdifuld for ham.

Indtil onsdag så det ud til, at Bo Larsen og hans mink ville slippe.

Hverken han, familien eller de lige omkring 237.000 mink, han har på flere ejendomme ved Gindeskov mellem Skive og Herning, har været smittet med corona.

Derfor var planen - indtil onsdag aften, hvor statsministeren på live-tv fortalte, at alle danske minkbesætning skal slås ned - at pelse som normalt.  

Men nu skal de danske ejendommene ryddes, og minkene, han har i Polen, er blevet en vigtigt satsning.

"Det er 35 år af ens liv, der bare er væk på et kvarter. Det er barsk, at det er gået så stærkt", siger Bo Larsen og rømmer sig:

"Det er sjovt, som tingene vender. Min store drøm var kun at have mink i Polen. Men lige pludselig kom der på fire timer et forbud mod minkavl i Polen. Det blev redet af og er lagt i skuffen for nu, men pludselig sker der så det her i Danmark", siger Bo Larsen, der skal igang med at aflive sine dyr herhjemme, men fortsat ejer 75 procent af en minkfarm med 165.000 mink i polen.

Se til udlandet

På farmen i Polen, der ligger i Grodzisk tæt på grænsen til Tyskland, er man lige gået i gang med pelsningen.

Derefter vil der være 30.000 avlstæver tilbage. Danske avlstæver.

"Så nu er farmen i Polen lige pludselig blevet meget interessant, for i 2021 er der ingen mink i Danmark, men der er en chance for, at vi kan tage dyr op derfra til 2022", siger Bo Larsen, der allerede har fået flere forespørgsler på avlsdyr fra kollegaer.

Til hans viden, er der ikke nogen polske minkfarme, der er testet positiv for corona. 

"Minkfarmene i Polen bliver ikke testet. Man bruger den sunde fornuft, som danske politikere skulle overveje. Bliver man smittet, isolerer man sig på farmen i 14 dage, indtil mink og mennesker er ovre sygdommen. Det er også det, de gør i Sverige", siger Bo Larsen og fortsætter:

"I Danmark har man i stedet kørt en strategi, hvor der pludselig skal en masse mennesker ind på farmen og teste, så man rigtig kan få spredt smitten. Det er blevet grebet helt forkert an her i Danmark".

Største bekymring 

Men et lille lyspunkt er der da. Selvom det er en frygtelig tung beslutning at aflive alle dyr, så er det da en afklaring, mener Bo Larsen.

"Jeg tror ikke på, at nogen danske farme kunne have gået sygdomsfri. Så havde jeg fortsat med raske mink og kunne pelse som normalt, så var jeg jo nok blevet smittet på et tidspunkt, og så havde jeg fået en kompensation, der var lavere og som havde gjort ondt på pengepunden. Nu er der da i det mindste en afklaring".

Det sætter dog bare gang i den næste bekymring: Erstatningen.

"Det, der bekymrer mig mest, er, at vi slår de her dyr ned først, og så skal vi forhandle bagefter. Vi er pisse bange for, at vi ikke får den kompensation, vi har brug for. Vi har kørt med røven i vandskorpen de sidste to år - mange har kørt de sidste sparepenge eller deres pension ind i deres avl i år".

Stadig stolt

Bo Larsen har mange venner og bekendte i minkerhvervet, og mange ringer til ham for at finde trøst eller snakke tingene ud. Det rammer ham, at så mange minkavlere lige nu står i den største krise i deres liv.

"Vi er jo ikke alle lige psykisk stærke. Der er minkavlere, som ringer til mig og græder. De kan ikke forstå det. Og det går jo også ud over familierne. Børnene, der ser de her skrækscenarier af folk i rumdragter på gårdene. Den anden dag fortalte en minkavler, at deres børn, som går i skole, havde oplevet at de andre børn havde sagt, at de ikke ville lege med dem, fordi deres far er minkavler".

Det får ham dog ikke til at være mindre stolt af sit erhverv.

"Jeg har altid været stolt af mit erhverv, og jeg er det stadig! 99 procent af alle dyr, der dør, de dør, når de har de godt. 90 procent af de menensker, der dør, de har det af helvede til, når de dør. Det synes jeg er så vigtigt at få med", siger Bo Larsen.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle