Minkavlere får lov til selv at aflive minkene mod betaling

Det er givet grønt lys for, at minkavlerne selv må stå for aflivningen af deres mink.

Minkavlerne må gerne selv selv må foretage arbejdet, når deres mink skal aflives som følge af coronavirus.

Det gælder både minkene på de farme, der er smittet med coronavirus, og på de farme der ligger inden for beskyttelseszonen på 7,8 km, og derfor også skal aflives.

Det oplyser Fødevarestyrelsen til Landbrugsavisen.dk.

En betingelse, for at minkavlerene må foretage og stå for aflivningen, bliver, at Fødevarestyrelsen på en eller anden måde overvåger eller godkender arbejdet.

har hjulpet før

Veterinærchef hos Fødevarestyrelsen Flemming Marker forklarer, at man i sommer har benyttet sig af hjælp fra ejerne, men i oktober har ingen af ejerne haft lyst til at deltage.

"Fødevarestyrelsen har i dag præciseret overfor erhvervet, at ejerne kan deltage i aflivningen som i sommer. Dette vil øge hastigheden besætningerne kan aflives på", siger han i en skriflig kommentar til Landbrugsavisen.dk.

har mødt kritik

Hidtil har det været aflivningshold udsendt af Fødevarestyrelsen, der har stået for arbejdet med at aflive minkene.

Fødevarestyrelsens arbejde har været udsat for stærk kritik fra mange sider, lige siden aflivningen startede torsdag i sidste uge på to minkfarme på Gjøl og på en ved Ikast. 

Kritikerne har peget på, at aflivningen er foregået både for langsomt og sjusket, og at den er foretaget af  aflivningshold med ansatte uden den store erfaring med mink.

Avler: Jeg vil selv!

En af de avlere, som er blevet spurgt, om han kan forestå aflivningen af sine egne mink er Kristian Frederiksen. Han driver en minkfarm på Gjøl med i alt 22.000 dyr, der skal aflives.

”De ringede til mig fra Fødevarestyrelsen og spurgte, om jeg kan aflive dem selv, og det kan jeg, og det vil jeg!”, siger Kristian Frederiksen, der også er formand for Gjøls Pelsdyravlerforening.

”De spurgte mig, hvor lang tid det ville tage. Jeg har to aflivningskasser og en ansat, så det ville nok tage os fire dage, svarede jeg, og det lød til, at jeg ville få lov til det”, siger avleren, der selv blev testet positiv for corona torsdag i sidste uge.

”Det er frustrerende, for dyrene er jo raske igen om lidt, men jeg vil hellere selv, end at de (beredskabet red.) skal ind på min farm. Jeg graver simpelthen vejen om, hvis de nærmer sig min farm, de kommer ikke ind”, siger Kristian Frederiksen.

Der er tirsdag konstateret coronasmitte på 80 minkfarme i Danmark, mens 56 er under mistanke for at være smittede.

Opdateret kl 20:20 med kommentar fra Fødevarestyrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle