Minkavlere ikke i tvivl: Skrækscenariet på centralt møde var en dvalemodel

36 timer før regeringen besluttede at aflive alle mink, gav daværende faglig direktør på Statens Serum Institut på et møde med minkavlerne udtryk for, at avlsdyr kunne bevares.

Der var ingen tvivl i at spore hos Kopenhagen Fur-direktør Sander Jacobsen, da han torsdag formiddag blev afhørt om i Granskningskommissionen om et centralt møde mellem minkvalerne og den daværende faglig direktør hos SSI, Kåre Mølbak.

På mødet, der blev afholdt den 2. november om eftermiddagen – altså godt 36 timer før regeringen besluttede at aflive alle mink – fortalte Kåre Mølbak højst overraskende for alle, at der var en risiko for, at nye forsøg med minkvarianenten cluster-5, og at det kunne true vaccinestrategi.

Men en løsningsmodel om at aflive alle mink var ingenlunde på agendaen på mødet. Til gengæld blev avlerne bedt om at se ind i et scenarium, der handlede om, at der ikke måtte avles i 2021.Den blev betegnet som plan B.

"Plan B på det møde var, at vi ikke kunne avle på dyrene i 2021. Der var ikke noget mere vidtgående i spil", forklarede Sander Jacobsen.

Udlægningen understøttes af referater fra mødet, hvor worst case-scenariet maksimalt om en form for dvaleordning i 2021.

For minkavlerne var den såkaldte plan B i øvrigt ganske vidtgående i sig selv, forklarede Sander Jacobsen. Minkavlerne forlod mødet med delte følelser:

"Vi var chokerede over den snak om plan B om ikke at avle dyr i 2021 – det er et voldsomt ingreb", forklarede han.

Omvendt bakkede avlerne også op om konklusion på mødet. Aftalen var at mødes igen nogle uger senere for at se, om situationen havde ændret sig.

Minkavlerne håbede på, at man nogle uger senere ville være klogere på faglige grundlag for de nye og meget tidlige forsøg med cluster-5. Håbet var stadig, at nye oplysninger måske kunne åbne for, at flere avlsdyr kunne bevares.

Der gik imidlertid ikke flere uger, før avlerne hørte nyt.

Et par timer før regeringen meldte sin beslutning ud på et pressemøde, blev minkavlernes formand Tage Pedersen ringet op af daværende fødevareminister Mogens Jensen, der overbragte ham og avlerne beskeden.

"Vi var ganske chokerede. Det var en mærkelig kontrast til den drøftelse, vi var inde over om mandagen. For os var worst case plan B, og derfor var vi chokerede over en melding om en løsning, der var langt mere vidtgående".

Hvad der skete i løbet af de 36 timer er uvist.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har forklaret i Minkkommissionen, at Kåre Mølbak inden mødet i regeringens koordinationsudvalg overfor ham havde givet udtryk for, at avlsdyr også måtte lade livet af hensyn til folkesundheden.

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle