Minkavlere: Kæmpebrøler i sag om corona på minkfarme

Et skema fra Statens Serum Institut, der skulle have været sendt til 926 minkavlere, blev kun sendt til to minkavlere.

Det har været hård kost for de danske minkavlere at kunne læse i medierne, at Statens Serum Institut (SSI) angiveligt forgæves har forsøgt at få minkavlerne til at oplyse, hvem der arbejder på minkfarmene, i form af et spørgeskema, som SSI påstod at have sendt til 926 minkavlere to gange i juli. 

SSI har siddet på hænderne

Det var Dagbladet Information, der som de første bragte historien i lørdags. Samtidig valgte avisen at sende den fejlagtige historie ud via Ritzau som en citathistorie.

Nu viser det sig, at SSI ikke havde orden i eget pennalhus. Spørgeskemaet er sendt til kun to avlere. Resten har intet modtaget, skriver Danske Minkavlere i en pressemeddelelse

"Man kan undre sig dybt over, at SSI ikke med den ikke-eksisterende svarprocent tjekker deres egne systemer. I stedet sender SSI en overlæge i byen, tre måneder efter at undersøgelsen er afsluttet, med en skarp og uretfærdig kritik af minkavlerne. Hvis undersøgelsen var så vigtig for smitteopsporingen, kunne man have forventet handling fra SSI, men instituttet har siddet på hænderne. Det ryster tilliden til SSI", siger formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen.

SSi var '"Paf" over de få svar

I Dagbladet Information gik Brian Kristensen, der er overlæge hos SSI, til makronerne:

Han fortalte, at der kun var én minkavler, der havde indsendt oplysninger om sine ansatte.

"Vi sendte anmodningen ud to gange, fordi vi var lidt paf over, at kun én havde svaret i første omgang. Men vi kan ikke kræve, at de skal svare,« sagde han. 

Historien kom efterfølgende i andre medier blandt andet med overskriften ”Minkavlere klapper i over for myndighederne.”

Det medførte en storm af vrede minkavlere, som følte sig sat i skammekrogen af en offentlig myndighed. Det fik langt om længe SSI til at tjekke, om de overhovedet havde sendt spørgeskemaet ud. Og det havde SSI altså ikke.

Danske Minkavlere siger, at de vil holde øje med, at SSI følger en rettelse til dørs i alle medier, som har bragt den fejlagtige historie, som også har været anvendt af politikere. Derudover har Danske Minkavlere bedt SSI undskylde overfor alle minkavlere.

Hos SSI vil pressekonsulent Michael Madsen hverken be- eller afkræfte Danske Minkavleres udlægning. Han henviser istedet til at der vil komme en kommentar fra SSI i løbet af onsdag eftermiddag. 

Obs. artiklen er opdateret kl 14.33 med reaktion fra SSI.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle