Minkformand tabte slaget: Mette Frederiksen er den eneste, der har været konsistent hele vejen

Tage Pedersen er stadig formand for Danske Pelsdyravlere - en forening uden fremtid. Han har været tæt på politikerne og har ikke meget til overs for håndteringen af kriseberedskabet. Der manglede simpelthen en plan, siger han hovedrystende.

Slaget er ved at være udkæmpet. Som en feltherre, der har måttet overgive sig til flere fjender og kæmpet sig ud af slagmarken, står formanden nu og kan ’tælle de døde’. Næsten dommedagsagtigt brød døde mink til sidst op af gravene som et dystert farvel - ingen værdig overgivelse.

Når Tage Pedersen, efter ni år i forreste geled for landets minkavlere, kigger sig over skulderen og gør boet op, så er status:

17 mio. døde mink, utallige konkurser blandt avlere, hundredevis har mistet deres livsværk. Erstatninger, der trækker ud. En slagplan, der aldrig fungerede:

"Fødevarestyrelsen fik en stor opgave, den ikke kunne magte. Ind kom så beredskabsstyrelsen, forsvaret, Rigspolitiet og NOST (National Operativ Stab, et samarbejde på højeste niveau mellem myndigheder i Danmark. Hovedopgaven er at skabe overblik, så regering og andre myndigheder har et tilstrækkeligt grundlag til at træffe beslutninger, red.). NOST kunne heller ikke magte opgaven. Man koordinerede for dårligt. Det blev værre for hver dag, der gik, og der var ellers hundredevis af folk i gang. Mange var inde på smittede farme, og de hjalp kun med til at sprede smitten ud i samfundet", siger Tage Pedersen i dag.

Ind i bilen, ud af landet

"Jeg tænkte: Det her er en lille sag for landet, men selvfølgelig stor for os. Men hvad nu, hvis der var sket noget virkeligt alvorligt i landet? Så er det ind i bilen, speederen i bund, ned over grænsen, for vi dør allesammen. Hvis NOST ikke kan styre at aflive mink på 1.000 farme, hvordan skal de så kunne styre en krigssituation?", spørger Tage Pedersen tørt.

Han understreger, at sagen om stop for mink herhjemme fyldte så meget i medierne i efteråret, fordi forløbet blev angrebet forkert. Det er også de fejl, der nu skal undersøges i en kommende granskningskommission, hvor han glæder sig til at komme med sin forklaring.

Mette viste empati

Måske lidt uventet anerkender Tage Pedersen, at statsminister Mette Frederiksen (S) trods alt forsøgte at sætte sig ind i minkavlernes situation:

"Hun har vist empati hele vejen og været den eneste, der har været konsistent i beslutningen om aflivningen af minkene. Det er til at forholde sig til. Virologer, politikere og forskere har peget i alle mulige retninger, Så skulle der aflives/nej, det skulle der så ikke. Ja til at beholde avlstæver/nej alligevel".

"Vi sendte på et tidspunkt signal til regeringen: Lad os beholde alle de mink, der har haft corona. De er ikke farlige længere. Flokimmuniteten kunne have reddet farme".

Men de kunne ikke komme igennem med den mening.

"Optimalt skulle alle, der har viden og indsigt, have sat os omkring et bord og diskuteret, hvad der var mest hensigtsmæssigt. Men magten er centraliseret, og den var ikke til forhandling. Vores forslag skulle først forbi Fødevarestyrelsen, så videre til sundhedsmyndighederne, så til koordinationsudvalget, en snæver kreds, der via den nye pandemilov havde stor magt. Foruden Københavns Universitet og SSI, Statens Serum Institut, som også skulle ind over. Den proces ødelagte vores mulighed for indflydelse. Det ville tage alt for lang tid at blive hørt. Det er ikke demokratisk".

Erstatning trækker ud

"Vi får jo en erstatning, men hvor stor den bliver, er jeg lige nu i tvivl om. Forhandlingerne er gået i stå, og det politiske miljø er meget betændt. Minksagen har gjort, at oppositionen ser en anledning til at markere sig efter at have stået uden for døren siden 12. marts. Jeg er meget skuffet over politikernes opførsel. Når der er høringer på Christiansborg, er det blevet til et politisk teater. De bliver livetransmitteret, hvor politikerne optræder for at samle stemmer. Det er desværre bagsiden af at være et demokrati. Jeg ser en stor opsplitning i samfundet lige nu. Coronakrisen skulle samle os, men efter de første fem pressemøder er folk blevet trætte, Alle andre er også blevet ramt af pandemiens økonomiske omkostninger", siger Tage Pedersen.

Er du en bitter mand i dag?

"Nej, det ligger simpelthen ikke til mig. Jeg er 58 år, og der er for mange år endnu til at være en gammel, sur mand, sådan er jeg ikke indrettet", siger Tage Pedersen med sin rolige, men indtrængende stemme.

"Jeg sover også godt om natten, selv under et stort pres. Det er en test, for man kan ikke vide på forhånd, hvordan man reagerer. Men kampen har været vigtig at kæmpe", siger minkgeneralen.

Faktaboks

Ingen fremtid i udlandet

  • Der er nu 2-3 minkavlere, der stadig har mink. Ikke noget, Tage Pedersen bifalder, men "der er altid nogen, der går mod strømmen", siger han. 
  • Mange vil ikke have med dyr at gøre og vil ikke være selvstændige. 
  • Selv vil han ikke starte minkproduktion op i udlandet, men fremtiden for hans produktioner med bla. fodercentral er uafklaret.

Emneord

Top2 , coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle