Minkmutation kunne have påvirket vacciners effekt

En undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at smittede med minkmutationen cluster 5 havde nedsat antistof-resistens.

Minkmutationen cluster 5 kunne nedsætte menneskers modstandskraft mod at blive smittet igen med en anden coronavariant.

Det slår et studie fra Statens Serum Institut (SSI) fast.

Statens Serum Institut (SSI) har lavet en undersøgelse af mutationen, der blev opdaget i Danmark i efteråret 2020. Den støtter resultater fra de foreløbige undersøgelser, som blev foretaget i november sidste år.

I det nye studie konkluderes det, at coronavarianten gav "en vis signifikant øget grad af antistof-resistens" blandt en del af dem, der havde været smittet med coronavirus.

Det skyldes kombinationen af de mutationer, som cluster 5-varianten havde.

Studiet har ikke undersøgt vacccineantistoffer, men derimod beskyttende antistoffer hos personer, der er kommet sig efter tidligere infektion med cluster 5.

Dermed altså risikoen for reinfektion.

Resultaterne kan dog tyde på, at resistens mod antistoffer kunne nedsætte vacciners effekt for cluster 5-smittede.

Det siger Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut.

"Man har taget blodprøver fra personer, der er kommet sig efter covid-19-infektion med cluster 5 og kigget på, hvor godt antistoffer kunne neutralisere det her virus".

"Der kan man se, at cluster 5 er mere resistent over for de her antistoffer end de andre virusvarianter, der var i omløb på det tidspunkt. Så på den baggrund kan man sige, at det giver bekymring for, om det samme kunne være gældende for vaccineantistoffer", siger hun.

Frygten for, hvad varianten kunne betyde for den senere vaccineudrulning, fik regeringen til at beslutte, at alle mink i Danmark skulle slås ned.

Ifølge Tyra Grove Krause var udfordringen, at cluster 5 hele tiden udviklede sig, så der opstod nye mutationer.

Allerede i november var der dog forskere, der mente, at den særlige muterede udgave af coronavirusset - cluster 5 - var uddød, og at kun få danskere nåede at blive smittet med mutationen.

Overvågnign af smitte

SSI anbefaler, at coronatilfælde blandt dyr - og især flokke af produktionsdyr - bliver overvåget, kontrolleret og begrænset.

De bør ifølge seruminstituttet nøje overvåges gennem sekventering af positive coronaprøver, så eventuelle nye bekymrende virusvarianter kan blive undersøgt.

Her er det blandt andet vigtigt at se på, om nye varianter spreder sig nemmere, gør smittede mere syge, eller om de giver en øget resistens over for antistoffer ligesom cluster 5.

Mutationerne blev fundet blandt dyr på danske minkfarme, og netop de dyr er særligt modtagelige over for coronasmitte, lyder det i studiet.

Der var omkring 15 millioner mink på farmene. Størstedelen blev aflivet i løbet af de sidste måneder af 2020. I februar i år kunne Fødevarestyrelsen oplyse, at samtlige mink nu var blevet slået ned.

Folketinget har desuden vedtaget, at det er ulovligt at holde mink frem til 2022.

Resultaterne i studiet er blevet bedømt af fagfæller, og de er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Microbiology i slutningen af sidste uge.

Rettet kl. 15:29 

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle