Minkveteran: Kineserne rykker hurtigt efter dansk minkdød

"Det er allerede lykkedes Mette Frederiksen og hendes støtter at få hele den danske minkproduktion sendt til Kina", siger mangeårig minkavler Peter Ølgaard.

Nyheden om nedlukningen af det danske minkerhverv har lynhurtigt spredt sig på det globale pelsmarked. I Kina er mink-sektoren allerede gået i gang med at udvide antallet af avlstæver med mere end et par millioner, svarende til det antal, som de danske minkavlere netop har aflivet.

Det fortæller en garvet minkavler, Peter Ølgaard, fra Grevinge i Odsherred.

Pelser ikke tæver

Hans kilde er en tidligere, kinesisk samarbejdspartner i den kinesiske minkbranche.

"Jeg talte med ham i telefonen for et par dage siden. Han fortalte, at der ikke bliver pelset nogen minktæver i Kina nu. Så det er allerede lykkedes statsminister Mette Frederiksen og hendes støtter at få hele den danske minkproduktion sendt til Kina", siger Peter Ølgaard, der vurderer sin kinesiske kontakt som troværdig.

"Han fortalte, at de havde omkring tre mio. avlstæver derude i forvejen. Nu har de udvidet til 5-6 mio. Det går lynende hurtigt".

Så skriften på væggen

Peter Ølgaard (57) har været i minkbranchen i næsten 38 år og har i de små fire årtier levet med branchens op- og nedture.

Han har bl.a. haft minkfarm i Litauen og været med i én i Kina. Blandt de markante oplevelser, han har haft i branchen, er tre gange at have været med i fly til Kina med 15.000 levende mink hver gang. I de sidste 10 år af sin mink-karriere drev han Sjællands største minkfarm i lejede bygninger i Odsherred.

Han stoppede dog i februar 2019 efter, som han siger, at have set ’skriften på væggen’ efter fire år med voksende underskud og lave skind-priser.

"Jeg troede ikke længere på det", siger Peter Ølgaard, der i dag er brolægger og entreprenør.

Rusland og Kina

Det, der særligt fik ham til at miste troen på minkbranchens fremtid i Danmark, var oplevelser, han har haft på sine mange rejser til minkfarme i hele verden.

Han driver et lille rejsebureau på hobby-plan, "Ølles Rejser", og har i en årrække arrangeret rejser for mink-avlerere til minkfarme i minkproducerende lande som Rusland, Ukraine, Island, Spanien mm. - og Kina, som han har besøgt ikke færre end 25 gange.

Et besøg på et par russiske minkfarme for godt et år siden gjorde indtryk midt under krisen, hvor "det halve mink-Danmark" var ved at lukke.

"De russiske farme var i gang med at udvide og kørte endda med et lille overskud. Minkbranchen i både Kina og Rusland gør det næsten lige så godt som vi - men til langt, langt lavere priser".

Videre som brolægger

I dag er Peter Ølgaard brolægger og entreprenør med 12 ansatte, hvoraf mange er unge, han har taget med sig fra mink-farmen. Han er glad for sit nye liv og ser sig ikke tilbage. Han har stor medfølelse med sine tidligere kolleger i mink-branchen, som "er blevet svinsk behandlet", og håber, de får en ordentlig erstatning. "Men så skal de videre, op igen".

"Der er masser af arbejde at få, håndværkerfradrag og feriepenge gør, at folk har penge mellem hænderne", siger han.

Faktaboks

"Der er et liv efter minken"

  • Peter Ølgaard indstillede sin minkproduktion i 2019 efter flere år med underskud. Nu er han brolægger og entreprenør med 12 ansatte, bl.a. tidligere ansatte fra minkfarmen.
  • Den kovending i livet har været god for ham personligt, og andre fra minkbranchen kan gøre ham kunsten efter. 
  • Hans råd til de kriseramte tidligere kolleger er at se mulighederne, når fortvivlelsen har lagt sig: 
  • "Ring til den lokale entreprenør, anlægsgartner eller tømrermester og tilbyd dig. Sig: Jeg har en trailer, en minilæsser eller motorsav. Der er masser af arbejde, danskerne har penge mellem hænderne pga. håndværkerfradrag og udbetaling af feriepenge". 

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle