Mistanke om hønsetyfus? - Disse symptomer skal du holde øje med

Fødevarestyrelsen har konstateret hønsetyfus i to danske fasanbesætninger på Sjælland. Sygdommen er dødelig for fjerkræ. Læs hvad du skal holde øje med for at undgå smitte og dødsfald blandt dine dyr.

Inden for den seneste uge har myndighederne konstateret den alvorlige fjerkræsygdom hønsetyfus i to danske fasanbesætninger på Sjælland.

Det får nu Fødevarestyrelsen til at opfordre fjerkræejere til at holde ekstra øje med deres dyr. 

Styrelsen har samtidig udgivet gode råd til, hvordan man opdager, om der er hønsetyfus i besætningen:

Typiske tegn på, hønsetyfus er bl.a.: Hvidlig misfarvet diarré, åndedrætsbesvær, nedsat antal levedygtige kyllinger ved klækning og øget dødelighed blandt dyrene – især blandt kyllinger.

Hvis der er den mindste mistanke om sygdom i besætningen, opfordrer Fødevarestyrelsen fjerkræavlere til at stoppe handel med både rugeæg og levende dyr samt at undlade at udsætte fjervildt. 

Fjerkræejere skal kontakte en praktiserende dyrlæge, hvis de har mistanke om, at deres fjerkræ er smittet. Dyrlægen orienterer så Fødevarestyrelsen, som kan standse trafik med æg og dyr ind og ud af den ramte besætning.

Konstateres hønsetyfus i en besætning, skal besætningen desinficeres, og dyrene skal holdes bag hegn indtil alt fjerkræ er sygdomsfrit.

Hønsetyfus rammer fjerkræ, og udgør kun en begrænset risiko for mennesker.

Faktaboks

Der har været to udbrud af hønsetyfus i danske fasanbesætninger.

D. 28. maj 2019 i en besætning ved Ringsted og efterfølgende den 6. juni.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle