Mjødmager: "Det smagte hamrende godt, så det ville jeg lave selv"

I en alder af 35 besluttede Michael Balkemose sig for at opsige sit job som pædagog og blive mjødmager i stedet - men er mjød overhovedet øl eller vin?

Når man spørger, hvad Michael Balkemose laver, har han sin mission meget klart for sig.

"Vi håndlaver fynsk æblemjød med respekt for både råvarerne og naturen omkring os," siger Michael Balkemose hurtigt og kontant.

"Respekt for råvarerne og naturen betyder, at vi dyrker så meget som muligt selv uden sprøjtemidler, vi tilsætter så lidt som muligt, og vores biavl er uden pesticider."

så meget som muligt

Balkemose, som firmaet hedder, dyrker nogle bestemte, særlige æblesorter, avler selv bierne til den honning de bruger, og står desuden for både produktion og tapning i egne bygninger. Derudover eksperimenterer de med at dyrke deres egen humle.

Alligvel er det ikke alt, de laver selv - endnu.

"Nogle af æblerne køber vi fra andre fynske producenter. Det lokale betyder alt for os  - det her er et fynsk produkt, så derfor skal de fleste ting være lavet på Fyn - eller i hvert fald i Danmark," siger Michael Balkemose.

"Der er nogle enkelte ting, som kanel og vanilje, som vi må importere, og så kan jeg ikke få flasker i Danmark, så dem køber jeg fra Tyskland. Men importerer jeg, skal det være så tæt på som muligt."

fra pædagog til mjød-mand

Balkemose er en ung virksomhed. Den startede fra årsskiftet, efter Michael Balkemose opsagde sit job som pædagog på et beskyttet værksted.

"Jeg ville gerne prøve noget nyt - og så smagte jeg noget mjød. Det smagte hamrende godt, så det ville jeg lave selv. Resten er bare lidt kommet til senere," fortæller han.

Til slut er der én ting, som Michael Balkemose gerne vil gøre klart: Mjød er ikke øl.

"Min største udfordring er, at folk har mange idéer om mjød. De tror, det er øl, men det er faktisk en frugtvin. De tror også, at det skal være hamrende sødt hele tiden, men det behøver det ikke være. Det er meget forskelligt," mener han.

"Folk forbinder mjød meget med vikingerne, og tror, at det var deres øl. Vikingerne havde øl, og så var mjød mere deres vin."

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer.

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

http://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/jagten_logo_mindre_2.jpg?itok=MEzltrHI

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle