Modige valg i 2015 gav nyt fokus, ny forretning - og ny fremgang

Lukning af to forretninger og byggeri af en helt ny afdeling har givet nye gear i Johs. Mertz i form af nye digitale løsninger, bedre service og et større geografisk område.

Bestyrelsens besked til Per Mertz i 2015 var klar:

»Vi var for uoverskuelige og komplekse med skov, jagt og landbrug i en stor pærevælling. Samtidig var lokalerne fra 1970erne, og vi var med over 100 ansatte for omkostningstunge«, fortæller Per Mertz, ejer gennem mere end 30 år.

De strategiske overvejelser, der skulle sikre virksomheden 100 år mere, mundede ud i nogle store valg. Nyt fokus kun på landbrug. Helt ny forretning i Maribo erstatter to ældre i nabobyerne. Og så ellers tempo på digital udvikling og service.

Valgene blev truffet, kort før to store koncerner meldte deres indtog i en branche udfordret af små marginer. Og de har været med til, at Per Mertz i dag kan stå i nye, lyse lokaler med værksted, centrallager og salgsafdeling og føle, at han er foran de nye store, der stadig har travlt med at lukke afdelinger og rationalisere.

Derudover har han fået ny medejer og adm. direktør i Christian Holst. Og der er indgået nye aftaler om salg længere oppe i det sjællandske samt på Bornholm - og omsætningen gik markant frem i 2017. Bundlinjen lader dog endnu vente på sig.

»Opsigelser af medarbejdere har kostet os en del. Målet er en indtjening på 3 pct. af omsætningen«, siger Per Mertz.

Færre medarbejdere, flere specialister

I forbindelse med flytningen til Maribo ændrede Mertz hele sin struktur fra flere lagre og talrige ledere til nu én samlet, flad organisation og ét centrallager.

Herfra styrer fire nye automater over 14.000 reservedele og kan på få sekunder finde, hvad kunde eller montør mangler. To gange dagligt køres leverancer til afdelingerne i Faxe og Ringsted, og landmænd kan få leveret inden næste morgen kl. 7. Endda hurtigere med ‘ambulancekørsel’, hvis nødvendigt.

»Selv om vi har hovedlager ét sted, giver vi kunden en nærhedsoplevelse«, forklarer Christian Holst og tilføjer, at man nu bruger Facetime, så landmanden hjemmefra kan vise, hvilken reservedel der er gået i stykker på traktoren.

Flere ansatte er nu specialister i GPS-styring eller bestemte maskiner, og de skal i fremtiden køre længere ud end Mertz’ hidtidige område Sydhavsøerne og Syd- og Midtsjælland.

»Maribo-byggeriet er skaleret til at kunne dække hele Sjælland som minimum«, siger Christian Holst, der mener, at landmænd gerne kører længere, hvis de kan få et bredt udvalg og en god service.

I dag udgør salget af New Holland og Case IH-traktorer og mejetærskere samt Ropa og øvrige maskiner 75 pct. af omsætningen, mens reservedele og værksted har resten. De brugte maskiner er blevet samlet i Nykøbing F under Per Mertz’ ledelse. Netop det at få de brugte maskiner omsat er traditionelt det, der kan afgøre økonomien for en maskinhandler.

»Det er en stor fordel at have dem ét sted. Nykøbing er godt strategisk i forhold til Østeuropa. Opkøberne kommer forbi til kaffe på vejen, og vi eksporterer op mod 30 procent«, siger Per Mertz.

Nøgletal, mio. kr. 20162017 
Omsætning271,6345,6 
Resultat før skat-9,22,3 
Antal ansatte8797 

 

Faktaboks

Ny fokusering på landbrug

  • Stiftet i 1915 i Nykøbing F af Johannes Mertz.
  • Er nu fuldt fokuseret på landbrug. Afdelingerne for park og have samt jagt, fritid og fiskeri blev skilt ud i egne selskaber. Tanken er på sigt at sælge disse helt fra.
  • Tidligere har Mertz også haft en stor forretning inden for silobyggeri. Denne blev solgt fra i 2008.
  • Ejet af Per Mertz, der er tredje generation. I de kommende år sker ejerskifte til Christian Holst, der nu ejer 10 pct.

Derfor kandidat:

»Mertz er i en forfærdelig branche. Men her har man har sat sig ned og tænkt sig om, taget nogle beslutninger, og så er det altid imponerende, når man kan eksekvere så konsekvent på en ny strategi. Per og Christian virker som to mænd med en plan«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle