Efter intens krydsild: Mogens Jensen fastholder dato

Store dele af den lange afhøring af Mogens Jensen i granskningskommissionen kom til at handle om, hvornår han fik kendskab til manglende lovhjemmel.

Tidligere miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) holdt skråsikkert fast i, at han først kendte til den manglende lovhjemmel bag beslutningen om at aflive alle mink lørdag den 7. november 2020 om aftenen.

På daværende tidspunkt havde hans egen departementschef, Henrik Studsgaard, kendt til beslutningen i to dage, ligesom en lang række embedsmænd i hans eget ministerium og andre ministerier kendte alt til den manglende lovhjemmel.

Under sidste lørdags afhøring af afdelingschef Tejs Binderup fra Fødevareministeriet blev der også sået tvivl om, hvorvidt Mogens Jensen i virkeligheden kendte til beslutningen tidligere, end det er angivet i regeringens egen redegørelse.  

Mogens Jensen fastholdt i vidneskranken, at han først blev orienteret om den manglende hjemmel i en e-mail lørdag den 7. november klokken 18:31.

"Det er første gang, at jeg får en klar fremstilling af, at der mangler lovhjemmel", lød det fra den tidligere minister.

Den nævnte e-mail blev fremlagt i granskningskommissionen og var opsigtsvækkende i den forstand, at den ikke direkte beskrev udfordringen med den manglende hjemmel, men i stedet indeholdt de talestreger, som Mogens Jensens skulle bruge, når han i løbet af søndagen - fremgik det af mailen - skulle trække i arbejdstøjet og ringe rundt til ordførerne fra de forskellige partier for at skaffe flertal for en ny hastelov.

Tidligere kendskab?

Udspørger i kommissionen, Jakob Lund Poulsen, undrede sig over, at mailen ikke som det første ridsede selve problemet op.

I mailen var der yderligere en reference, der antydede, at ministerens særlige rådgiver allerede havde informeret ministeren. Jakob Lund Poulsen:

"Det virker som om, at du er bekendt med sagen allerede. Hvad skulle du ringe rundt til ordførerne med, hvis du ikke kendte til den manglende lovhjemmel?"

Mogens Jensen medgav, at han havde hørt noget  – men ikke om manglende hjemmel.

"Jeg får at vide af min særlige rådgiver, at der er en sag på vej op", svarede Mogens Jensen.

Jakob Lund Poulsen holdt indædt fast i sit spørgsmål i forskellige varianter.

"Du var ikke orienteret mundtligt inden da"?

"Nej".

"Så det er din forklaring"?

"Ja, og det er beklageligt".

Jakob Lund Poulsen fremlagde endvidere et presseberedskab, der blev udarbejdet i ministeriet den 10. november. Heri fremgik det bl.a., at Mogens Jensen skulle sige, at han først blev orienteret om den manglende lovhjemmel fredag – altså dagen før, at Mogens Jensen selv siger, at han blev orienteret.

De opfandt den nye model

Flere lignende bilag antydede, at Mogens Jensen kendte til den manglende lovhjemmel tidligere. Men Mogens Jensen afviste dem kategorisk.

"Der er ikke nogle bud, der kan holdes op på fakta. Det fakta, der er, er at jeg får den besked lørdag, og det må jeg lægge til grund. Og det er også sådan, jeg husker det", forklarede den tidligere minister.

Det præcise tidspunkt er interessant, fordi Mogens Jensen på et pressemøde den 7. november klokken 16 gjorde det klart, at aflivningerne skulle gå stærkt, hvilket blev betragtet af minkbranchen som det endelige dødsstød. 

Under afhøringen af Mogens Jensen kom det også frem, at det var Sundhedsministeriet og Justitsministeriet, der ifølge ham fandt på løsningen om at aflive alle mink, frem for de modeller, der var lagt frem fra hans eget ministerium, der begge krævede lovhjemmel.

Emneord

minkkommissionen

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle