Når danskerne ser dyr, som var de mennesker

Yke Kloppenburg-Oosterwoud og Michael Nielsen drøfter dyreetiske problemstillinger med danskerne på Naturmødet i Hirtshals.

Der er produktionsdyr og kæledyr, og så er der faktisk nærmest et trin højere: Når danskerne nærmest ser dyr, som var det mennesker. Det kan godt præge den måde, man mener, at dyr skal behandles, når man for eksempel ser din hund som en søskende eller sit barn. 

Det er nogle af de dilemmaer, som Yke Kloppenburg-Oosterwoud og Michael Nielsen, henholdsvis mælkeproducent og griseproducent, drøfter, når de præsenterer Dyreetisk Råd på Naturmødet i Hirtshals. 

-  Vi præsenterer nogle af de ting, vi arbejder med i rådet, det vil sige rewilding, hunde, heste og grise, og håber, der kommer nogen og drøfter det, siger Michael Nielsen. 

- Vi har også debat om udsætning af fasaner og om aflivning af hunde. Er en ko mere værd end en hund, og hvordan afvejer vi det? Det er nogen af de balancer vi drøfter, siger Yke Kloppenburg-Oosterwoud.

De mener begge, at landbrugets tilstedeværelse i debatten gør, at den bliver mere nuanceret, så den bliver mindre sort-hvid. Mange i samfundet – og det afspejler sig på Naturmødet – har ikke kendskab til, hvad der sker på landet, og skelner ikke mellem, hvordan man behandler produktionsdyr og kæledyr. 

- Der må vi stå på mål for, at der er forskel på produktionsdyr og kæledyr, men alle dyr skal selvfølgelig behandles ordentligt, siger Michael Nielsen. 

- Økonomi er også et emne, og de fleste kan faktisk godt forstå, at hvis ikke økonomien er i orden, kan man ikke gøre alt det gode, de ønsker, siger Yke Kloppenburg-Oosterwoud.

Faktaboks

Yke Kloppenburg-Oosterwoud og Michael Nielsen er medlemmer af Dyreetisk Råd, hvor de repræsenterer landbruget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle