Næstformand: Branchen må stå sammen for reelt at ændre noget

'Ordet er Frit' skrives af et fast panel. Det skrevne er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Berith Nissen, næstformand i L&F Sektoren for økonomi og virksomhedsledelse

Hvad er vigtigere i landbruget end at have license to produce?

Vi er fuldstændig afhængige af, at vi har en plads i det danske samfund, og at samfundet ser os som medspillere i en omskiftelig hverdag, hvor fokus på, hvad der er det vigtigste, ændrer sig hele tiden.

I den tid, jeg har været i landbruget, har vi haft fokusområder som dyrevelfærd, kvælstof, vandmiljø, omlægning af vandløb til økologisk tilstand, afvanding for at undgå oversvømmelser, natur, levende hegn, fredede diger og vandhuller, bier, plantebeskyttelse, antibiotika og resistens, udtagning af lavbundsjord, paragraf 3-arealer, Natura 2000, økologi, bæredygtighed, biogas, klima, biodiversitet og meget mere.

I alt dette har landmændene skullet finde en vej, hvor vi også kunne tjene penge på de omstillinger, der blev krævet, for at vi havde license to produce.

Landbruget har tidligere været kendt som et erhverv, som altid skulle tvinges til at ændre sig. Dette er ikke længere kendetegnende for landbruget.

Vi går foran, og vi vil gerne være med til at sætte dagsordenen og skabe spillereglerne for fremtidens landbrug. Vi er og har i mange år været forandringsparate, vi har kunnet se en vej mellem alle de bump og udfordringer, som har ligget foran os. Vi har forsøgt at tjene penge ved at ændre vores produktion, vi har forsøgt at producere lige det, som vi hørte samfundet og politikerne sige, at de ville have.

Men vi har også oplevet, at betalingsviljen for et dyrere specialprodukt ikke har været til stede. Og hvis vi ikke kan finde økonomi i en produktion, vil den stoppe af sig selv. Vi er derfor meget afhængige af, at forbrugerne reelt vil bruge penge på det, som de politisk efterspørger.

Når vi i hele det danske samfund skal arbejde hårdt på den grønne omstilling, skal befolkningen forstå, at det vil koste mange penge, og at vi skal gribe det rigtigt an.

Danmark kan ikke gøre det alene. I landbruget er vi på mange områder langt foran andre lande med at producere "mere med mindre", og hvis vi kunne eksportere denne viden og teknologi, ville det blive en gevinst for klimaet og for Danmark. CO2-afgifter på den animalske produktion vil kun skade klimaet og også den danske økonomi.

Når vi ofte betegnes som et stort fælles landbrug, og det er bestemt ikke kun dårligt, er vi alle sammen meget afhængige af, at alle opfører sig ordentligt. At vi har pli og respekt for de mennesker, som bor omkring os. At vi passer på den jord, som vi dyrker. At vi passer godt på dyrene, som er i vores varetægt. At vi passer på naturen, som ligger omkring vores marker. At vi tænker klimaet ind. For bare ét broddent kar, som ikke overholder love, regler og ikke tager hensyn, kan være med til at give hele landbruget et dårligt image.

At være en del af så stor en branche, som landbruget og følgeerhverv udgør, giver også muligheder. Vi har reelt mulighed for at ændre noget, som hverken fagligt eller på anden måde giver mening. Vi bliver hørt af samfundet og politikerne, hvis vi vel at mærke siger det samme og står sammen i hele landbruget. Der er så mange, som mener, at de ved noget om landbruget, og som har en klar holdning til os og vores produktion. Dem kan vi alle være med til at oplyse og påvirke, hvis vi står sammen. Og dermed sikre vores license to produce.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle