Nabohandel er flyttet over på mobilen

Fynsk landmand har taget mobilappen Crop fordi den den gør det lettere at finde nogen at handle med.

Traditionelt set har en nabohandel i landbruget bestået af et håndtryk og en lap papir med lidt information om, hvad aftalen egentlig indeholder.

Én der kender en hel del til at handle med naboer og andre landmænd i omegnen er mælkeproducent Hans Jørgen Stougaard. Han driver en gård med 320 hektar planteavl og 300 Jersey malkekvæg på Fyn. I løbet af årets høst har han handlet størstedelen af sin høst gennem mobilappen Crop.

»Crop har givet mig mange flere muligheder for at afsætte mit korn«, siger fynboen.

Tidligere på året lancerede Crop den digitale handelsplatform, der gør det nemmere for landmænd at handle korn med hinanden. Her har Hans Jørgen fundet andre landmænd at handle med via appen.

»Det er nemt at finde nogle at handle med i app’en. Før kunne det være lidt svært at finde andre landmænd, men nu kan jeg finde flere, som er interesseret i at handle,« siger Hans Jørgen Stougaard.

»Nogle gange er det meget nemmere at handle med andre landmænd, hvor det bare er kg til kg. Specielt hvis det er foderkorn,« fortæller Hans Jørgen, som har handlet korn med andre landmænd i adskillige år, men som nu handler med naboerne digitalt.

En ny digital æra

Omfanget af nabohandel skønnes til at være 550.000 ton i Danmark og forventes at stige de kommende år. I skrivende stund er der over 25 landbrugsbedrifter – alene på Fyn – som har oprettet en bruger på Crops farmer to farmer platform.

I app’en kan landmanden oprette en kontrakt med en anden landmand, som indeholder kvalitet, pris og kvantum. Derudover kan landmanden også tilkøbe transport og dokumentere vejesedler, når leveringen finder sted. Løsningen fjerner således de risici og usikkerheder, som både køber og sælger kan opleve, når de skal indgå en aftale på mange tusinde kroner.

Om Crop

I Crop-appen kan landmanden oprette salgs- og købsannoncer, som bliver vist på et kort i appen. Det giver et overblik over udbud og efterspørgsel på nabohandel og gør det let at kontakte hinanden. Det er også muligt at kontakte andre landmænd via en chatfunktion, hvor du kan afklare kvalitet og dokumentere aftalens betingelser, så begge er enige om, hvad der blev aftalt, når leveringen finder sted.

Ved leveringen har både sælger og køber mulighed for at registrere den indvejede mængde og kvalitet og dermed får en vejeseddel, der kan knyttes til aftalen. Der eksisterer også en abonnementsløsning, hvor du kan booke transport.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle