Ikke overraskende valgte Nationalbanken at følge rentehoppet hos Den Europæiske Centralbank.
Renten får endnu engang et nøk opad, efter Nationalbanken i går hævede den med 0,25 procentpoint.
Stigningen er dog ikke så overraskende, i og med at Den Europæiske Centralbank (ECB) tidligere torsdag hævede renten med tilsvarende 0,25 procentpoint.
Da den danske krone følger kursen på euroen, var det ventet, at Nationalbanken fulgte trop, i og med at kursen reguleres gennem renten.
Det er er den 10. renteforhøjelse i træk, og formålet er at stoppe inflationen i både euro-landene og herhjemme.
- Det her markerer den 10. renteforhøjelse i træk. Det er ret heftigt. Vi tror dog på, at det her er den sidste for denne omgang, siger cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Højeste niveau siden 2009
Den danske renteforhøjelse betyder, at udlånsrenten stiger til 3,75 procent om året, hvilket er det højeste niveau siden 2009. Alene for lidt over et år siden var renten negativ med -0,6 procent.
Men Ruslands invasion i Ukraine og ikke mindst de stigende energipriser førte til rekordhurtige prisstigninger.
Det fik Den Europæiske Centralbank og dermed også Nationalbanken til at sætte ind med renteforhøjelser for at holde forbruget og dermed inflationen i skak.
Renten skal længere ned
Flere økonomer vurderer dog, at gårsdagens renteforhøjelse er den sidste i rækken.
Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, pointerede ved et netværksarrangement afholdt af Farmbrella på Christiansborg i sidste uge, at renten skal betydelig længere ned.
Her lyder vurderingen, at ECB-renten skal ned og ligge på 1-1,5 procent, for at vi på længere sigt får en velbalanceret økonomi.
- Det bedste bud er, at vi i andet halvår næste år kan tage fat på rentenedsættelser, og at de stille og roligt kommer i løbet af et år eller to. Det kunne godt give mening, men er selvfølgelig usikkert, lød den forbeholdne melding fra Las Olsen.