Naturfond klar med millioner til forskning i bedre havmiljø

Aage V. Jensen Naturfond, som er Danmarks største private naturfond, har besluttet at støtte forskning i havet med 41 millioner kroner. Pengene kommer flere fjorde til gode.

Aage V. Jensen Naturfond donerer et større millionbeløb til forskning i havet med det overordnede formål at forbedre biodiversiteten.  

Naturfonden oplyser i en pressemeddelelse, at det er besluttet at støtte forskning i havet med 41 millioner kroner. 

- Havets biodiversitet er i en særlig dårlig tilstand. Næringsstoffer, fiskeri, klimabetingede ændringer og fysiske forstyrrelser af havbunden er nogle af årsagerne bag, siger bestyrelsesformand i Aage V. Jensen Naturfond, Mette Fabricius Skov.

Naturfonden støtter i alt seks projekter, hvor en række forskningsinstitutioner i Danmark har vigtige roller.

Et af de steder er Odense Fjord. Her har man fået bevilget syv millioner kroner til forskning fra naturfonden.

Til Fyens Stiftstidende fortæller Erik Kristensen, biolog på Syddansk Universitet, at pengene udelukkende skal gå til forskning, som omfatter en detaljeret undersøgelse af vandstrømningerne i fjorden for at finde det mest ideelle sted til, hvor et stenrev kan etableres. Samtidig skal forskningen vise, om udlagte muslinger renser vandet tilstrækkeligt for planktonalger, så mere lys kan nå bunden og få ålegræsset til at vokse i den nye sandbund.

De mange millioner rækker dog ikke til at etablere stenrev, ny sandbund og muslinger. Hele anlægsprocessen er derfor afhængig af, at partnerne i Odense Fjord Samarbejdet vil give en hjælpende hånd.

- Hvis landbruget samler sten sammen, og Odense Renovation kører stenene til Odense Havn, som kan have dem stående og hjælpe med udsætningen, så kommer vi langt, siger Erik Kristensen til Fyens Stiftstidende.

Udover Odense Fjord så har Aage V. Jensen naturfond også støttet projekter i de østjyske fjorde, Århus Bugten, Odense Fjord og Roskilde Fjord. 

/ege

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle