Naturmøde: Politikerne vil pesticider til livs

Totalstop for sprøjtemidler i 2025 mener Enhedslisten, og S vil droppe dem på offentlige arealer, mens Venstre praler af at have reduceret mere end foregående regering.

Pesticider blev et af de emner, som politikerne vendte tilbage til igen og igen i debatter på naturmødet torsdag.

Står det til Enhedslisten skal der være totalstop for sprøjtemidler fra 2025. Sådan lød det fra partiets leder, Pernille Skipper i partilederrunden på naturmødet i Hirtshals torsdag. Her gjorde hun rede for nogle af de forslag, der står i partiets nye naturudspil.

Det var dog ikke kun Pernille Skipper, der skærpede retorikken om pesticider. Et par timer før havde Socialdemokraternes partileder, Mette Frederiksen, også skudt med skarpt mod pesticider og som hun forbinder med, at der er færre insekter og sommerfugle, som hun sagde.

"Måske kunne man forbyde pesticider på offentlige arealer”, foreslog hun.

”Hvorfor siger du måske?”, lød det fra en tilhører, og det fik Mette Frederiksen til at droppe sit "måske" og sige, at hun gerne vil droppe pesticiderne på offentlige arealer.

Det var dog længere end miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ønsker at gå, fordi han gerne vil kunne bekæmpe invasive arter af for eksempel ukrudt. Alligevel havde han travlt med at pointere, at den nuværende regering har gjort mere ved pesticiderne end den tidligere. Eller med andre ord - gjort det sværere for landmanden.

Den bemærkning kom sig nu også af, at Dan Jørgensen (S), der afløste Mette Frederiksen i naturmødets partilederrunde, havde peget fingre af, at Danmark var et af de få lande, der sammen med Rumænien og Tjekkiet i EU stemte mod at forbyde pesticidgruppen Neonicotinoider, som kan være farlig for bier.

Det lød ikke naturvenligt. Men Jakob Ellemann-Jensen forklarede, at i Danmark sprøjter man ikke midlet ud, som man gør i mange andre lande. Man bruger det til at bejdsefrø, som ligger under jorden, hvor der ikke flyve bier rundt.

Han drillede Dan Jørgensen med, at Socialdemokratiet har støttet den praksis, der er for brugen af neonicotinoiderne i dag, hvor man kun kan bruge midlet med dispensation og spurgte om Dan Jørgensen vil afskaffe den mulighed. Dan Jørgensen svarede ikke, men stod og rystede lidt på hovedet, så man var tvivl om, hvad han egentlig mente om sagen.

Morten Østergaard snakkede om en drikkevandssikkerhedsplan, så der kommer færre boringer med pesticider og pegede på at hans børn nok en gang vil værdsætte det mere, end om der er en lov, der forbyder at gå med burka.

At alle løfter koster noget, understregede Klaus Riskær Petersen, der ikke tror at politikerne vil leve op til klima- og naturønsker, hvis det bliver på bekostning af velfærd.

Det er også vigtigt, at Danmark, der er et gammelt landbrugsland, har nogle produktive erhverv, der bidrager til samfundsøkonomien, pointerede Kristian Thulesen Dahl, DF.

”Jeg synes, der er gået valgkamp i den”, sagde han og advarede mod nationale bindende mål.

”Hvis vi lukker Aalborg Portland i morgen, når vi langt med de nationale tal. Men importerer vi så cement fra Tyrkiet i stedet for, gavner det ikke miljøet, for i Aalborg er de bedre til at lave cement miljørigtigt”, sagde han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle