Naturplejer får pris af Dyrenes Beskyttelse

Martin Sandager, der er forvalter i Kragelund Mose, er kåret som Årets Dyreven 2023. Han får prisen for sit arbejde for alle dyr i naturgenopretningsprojektet.

Martin Sandager har gennem otte år opkøbt og forvandlet 100 hektar jord i Kragelund Mose ved Vejen til et fristed for dyr, natur og klima.

Han kalder sig selv for arealforvalter, og passer jorden og de fem forskellige dyr, der går i området.

Der er tale om exmoore-ponyer, vandbøfler, geder, kvæg og ungarske uldgrise.

Til sammen sikrer de, at Kragelund Mose holdes lysåben med mulighed for, at sjældne planter, insekter og fugle får fodfæste. 

For den indsats har Dyrenes Beskyttelse nu overrakt ham prisen som Årets Dyreven 2023.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

- Martin Sandager er kåret til Årets Dyreven 2023 for sit vedholdende arbejde og engagement i de presserende og sammenhængende dagsordener: Biodiversitet, klima og dyrevelfærd. Han er desuden en eminent formidler og går altid efter dialogen, siger direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

Som begrundelse fremhæver Dyrenes Beskyttelse, at han har vendt dyrkede arealer og tidligere tørvemose til et kulstoflagrende landskab, der også fungerer som hjemsted for en imponerende række af vildtlevende dyr.

LÆS OGSÅ: Det er helt vildt – fem forskellige arter passer naturen

Martin blev særligt anerkendt for at invitere fuglene tilbage på arealerne. Det har han først og fremmest gjort ved at sørge for, at der er masser af mad i form af planter og insekter. Dertil er der optimale muligheder for redebygning. Til at starte med har Martin selv opsat 700 redekasser.

- Martins indsats for at genskabe levesteder for de vildtlevende dyr er en inspiration. Han har genskabt vådområder og vedvarende plantedække, der græsses af dyr, som passes omsorgsfuldt samtidig med, at de har et frit flok- og familieliv. Alt sammen noget, som desværre er forsvundet mange steder i vores intensivt dyrkede landskaber, lyder det fra Britta Riis. 

Martin Sandager blev meget overrasket over prisen.

- Jeg er simpelthen så glad og vildt overrasket. Jeg synes, at det er modigt valg, der understreger, at vi skal passe på alle dyr samtidigt. Jeg ser prisen som et kæmpe skulderklap til alle os, der arbejder for at øge biodiversiteten i praksis, siger Martin Sandager.

Tidligere år er prisen blevet givet til blandt andre kokken Nikolaj Kirk, daværende EU-parlamentariker Gitte Seeberg og bioetiker Mickey Gjerris. I 2021 gik prisen til iværksætterpar bag Hanegal og Organic Plant Protein.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle