Nedbør over Brasilien presser sojakomplekset

På afgrødemarkedet trak mindre risikopræmier til olien afgrøderne lavere. En kinesisk handelsdelegation besøger denne uge Washington, og forhandlingerne ventes genoptaget.

Afgrødemarkedet sluttede sidste uge med små fald, med risikopræmier i olien, der henover ugen faldt tilbage, på udsigten til at produktionen ud af Saudi Arabien er hurtigere oppe at køre end ventet.

Spørgsmålet er dog om det er den fulde sandhed.

Det skriver Jyske Markets.

Olien trækkermandag morgen højere, oven på en artikel i Wall Street Journal, hvor det forlyder at det vil tage måneder og ikke uger at genetablere de beskadigede olieanlæg i Saudi Arabien.

Samtidig vil usikkerheden fortsat lure med øgede spændinger i Mellemøsten, og USA’s seneste træk med at øge deres tilstedeværelse i Mellemøsten, blandt andet ved at sende flere tropper til Saudi Arabien, er ikke noget der falder i god jord i Iran.

Det betyder at olien er stabiliseret på et lidt højere niveau end før angrebene og trods prisfaldene i slutningen af sidste uge kunne råolien notere en prisstigning henover ugen på 6,7 procent. Råolien var dog ikke den eneste faktor der bidrog negativt til stemningen fredag. Kinesiske indkøbere rygtes igen at have vendt næsen mod sydamerikanske varer, og dette til trods for at præmierne ud af Sydamerika stadig handler over Chicago, og dermed er dyrere. Det satte sig fredag aften i sojakomplekset, der blev presset lavere.

Forhandlinger genoptaget

Handelsforhandlinger ventes denne uge genoptaget i Washington, efter Trump-administrationen har udtalt at en kinesisk delegation vil besøge amerikanske landbrug henover ugen. De seneste ugers kinesiske indkøb af amerikansk soja har i høj grad haft indflydelse på den amerikanske eksport, der i sidste uge steg til det højeste niveau i seks måneder, og dermed understreger, hvor vigtig Kina er for den amerikanske
efterspørgsel og eksport.

Præsident Trump er klar i mælet, og har givet udtryk for han ikke ønsker en delaftale med Kina, men kun ønsker en fuld aftale. På den korte bane virker det en smule urealistisk, og dermed forventer vi fortsat
at der er lang vej igen, inden en endelig aftale falder på plads.

I Sydamerika er der heller ikke meget prisunderstøttende nyt at hente.

Vejrprognoserne for de kommende par uger tenderer mod mere ’gennemsnitligt vejr’ med udsigt til regn allerede i starten af denne uge, med yderligere nedbør i prognoserne i slutningen af september og starten af oktober.

Pres på sojabønnerne

I store dele af Brasilien har det været tørt henover sensommeren og starten af efteråret, men det vådere vejr vil accelerere såningen af sojabønner og majsen der er på vej i jorden. Med en amerikansk høst lige rundt om hjørnet og forventninger om en rekordhøst ud af Sydamerika denne sæson, er vi ikke prispositive på sojabønnerne.

En handelsaftale kan give lidt støtte, men præmierne mellem Nord- og Sydamerika er i forvejen blevet indsnævret de seneste uger, og upsiden vil derfor være relativt begrænset. Falder en handelsaftale på plads, vil den kinesiske sojaimport igen være overladt til markedskræfterne, hvilket sandsynligvis vil få de amerikanske/brasilianske priser til at mødes på midten. Det betyder i øjeblikket kun små 0,25$/bushel i
upside i Chicago bønnernes favør.

Vi forventer der skal et større sydamerikansk vejrmarked til, før der er udsigt til længerevarende prisstigninger i sojaskråen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle