Nedsat grovfoderandel skal holde øko-køer fra slagtning

Grovfoderandelen nedsættes angiveligt, men der er delte meninger om hjælpens omfang.

Alt tyder på, at grovfoderandelen for økologiske kvægholdere nu bliver nedsat fra 60 pct. til 50 pct. Forslaget blev fremstillet af L&F Økologi og Økologisk Landsforening ud fra et estimat fra Seges. Regnestykket peger på, at den samlede bestand af øko-kvæg i landet risikerede at falde med op mod 16 pct. på grund af fodermangel, hvis 60 pct. kravet blev opretholdt.

»Selv med rigelig regn i den nærmeste fremtid kommer græsvæksten, ifølge vores plantefolk på Seges, ikke op i fuld produktion resten af året. En stor del af kvægproducenterne får derfor svært ved at producere nok grovfoder og må reducere besætningerne. Hvis kravene til grovfoderandelen kan nedsættes, så kan flere af de økologiske køer blive på bedrifterne«, fortæller chefkonsulent i Seges, Lars Holdensen. Seges kan endnu ikke gives et præcist bud på, hvor meget af det danske øko-kvæg der kan holdes fra slagterierne ved at nedsætte grovfoderandelen.

Øko-landmand »Vejret er stadig afgørende«

Økologisk mælkeproducent Heino Mølholm har en bedrift med 230 køer og 400 hektar jord. På trods af den store andel jord banker tørkens konsekvenser også på hos ham.

»Det er rigtig godt, at grovfoderandelen bliver sat ned. Des mere vi kan supplere op med kraftfoder, des mere kan vi holde ydelsen på et stabilt niveau og strække beholdnignen lidt«, fortæller han.

Men det er bestemt ikke alt, der ifølge den sydjyske mælkeproducent er reddet ved at kunne lette trykket på grovfodersiloen.

»Hvis ikke vi får et fornuftigt slæt græs næste gang, står jeg stadig til at skulle reducere mindst 20 pct. Hvis der ikke er mere grovfoder, så er det ligegyldigt med nedsættelsen i forhold til at slagte dyr«, forklarer han.

»I øjeblikket fodrer vi, som om det var vinter, fordi der ikke er græs på marken. Vi trækker fuldt læs på grovfodersiloen fire måneder før tid. Så er 10 pct. lempelse ikke nok«, uddyber han, og understreger at han tvivler på, at der vil være nok grovfoder på markedet, når egenbeholdningen slipper op.

»Spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre at købe foder. Når alle pludselig står og mangler, kan udbuddet forsvinde hurtigt. Så er slagtekniven den eneste løsning, selv om det ikke er at ønske«, fortæller Heino Mølholm.

Mejeriformand vil have økologien beskyttet

Det økologiske mejeri Naturmælk mærker tydeligt nedgang på både mælkemængde og næringsstoffer.

»Jeg kan ikke sige, hvor meget det kommer til at betyde for os, men jeg kan kun bifalde alle løsningsforslag. Faldet i indvejet mælk er allerede betydeligt hos os, og 16 pct. nedgang i kvæg ville være et ekstremt alvorligt problem for os«, fortæller Naturmælks direktør, Leif Friis Jørgensen.

»Det er en voldsom situation for os alle sammen, men det er ekstremt vigtigt, at vi ikke går på kompromis med økologiens troværdighed. Derfor er en nedsættelse som denne fornuftig, da den holder køerne på den samme mængde af økologisk foder. Begynder vi først at slække på kvalitetskravene for den økologiske produktion, kommer det til at koste os mere end det redder. Folk skal vide, hvad de køber når man sætter økologimærket på«, fortæller mejeridirektøren.

Faktaboks

Tidligere nedsættelse

Grovfoderandelen har været nedsat midlertidigt så sent som i 2013. Her indførtes en lempelse på 5 pct. fra oktober og frem til maj året efter

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle