Nej til kæmpe gæld: Far og søn går nye veje

Udvalgt til weekend: 19-årige Steffen Hansen og hans far Ejler Hansen er i gang med hver sin kvæggård i Sønderjylland med en meget lille investering.

Det bliver et pænt nej tak til en millionstor gæld.

Sådan lyder det samstemmende fra 19-årige Steffen Hansen og hans far Ejler Hansen, som nu har hver sin mælkeproduktion i den sønderjyske by Uge.

Ejler kom sammen med familien - inklusiv Steffen - til Uge i slutningen af 2018. Her købte han en konkursejendom med tre hektar agerjord og stalde til ca. 130 køer plus opdræt. Prisen lød på to mio. kr., og siden er der investeret 2,5 mio. kr. i forbedringer, flere køer samt en ny malkerobot.

"Vi havde indtil da et kvægbrug på Ærø, men vi var kørt fast. Der var kun dyre muligheder for udvikling, og jeg blev tiltalt af at starte på en frisk med en langt mindre gæld", fortæller Ejler Hansen, som fik ejendommen på Ærø solgt ved årsskiftet.

Klar i flere år

At blive mælkeproducent uden stor gæld tiltalte også sønnen Steffen. Selv om han endnu mangler at afslutte 2. hovedforløb på Gråsten Landbrugsskole og kun lige er fyldt 19 år, har han i flere år haft en stærk trang til at blive selvstændig.

Drømmen - både om eget CVR-nummer og begrænset økonomisk hæftelse - gik i opfyldelse 1. marts.

Her startede han på en fem-årig aftale, hvor han lejer en stald hos en landmand i Uge, blot 500 meter fra forældrene. Den tætte kontakt nyder begge generationer godt af.

"Både min far og jeg køber foder ind og har kun få maskiner. Men vi deler det, vi har. Af nemheds hensyn bruger vi de samme fodermidler og samme foderplan", fortæller Steffen Hansen.

Han købte de 70 årskøer plus opdræt af gårdens ejer og er allerede nu i gang med at skifte de store køer ud til jersey, som han mener passer bedre til stalden.

Begrænset hæftelse

Hvor det lykkedes for Ejler Hansen at stable en produktion på benene med snart 130 køer plus opdræt for 4,5 mio. kr., er Steffen sluppet endnu billigere. Han har lånt én million kroner og fået en kassekredit på 100.000 kr. stillet til rådighed af Rise-Flemløse Sparekasse. Selv har han skudt 200.000 kr. i projektet.

"Banken var ikke nervøs ved konceptet med sharemilking. Bud- getterne er positive. Men de var lidt forbeholdne over for, at jeg stadig mangler at færdiggøre min uddannelse", siger Steffen Hansen, som netop nu går hjemme, da skolen har lukket pga. corona. Når undervisningen genoptages, vil han passe køerne før og efter skoletid med far som backup i løbet af dagen.

På sigt drømmer Steffen Hansen om at købe sin egen bedrift, hvor han kan bruge den nuværende besætning.

"Men det er slet ikke nu. Jeg har lejet stalden i foreløbig fem år, og så ser vi. Men jeg vil da gerne have 200-300 køer på et tidspunkt, hvis de rigtige muligheder byder sig", fortæller han.

For far Ejler er lykken gjort med de tre hektar og 130 køer samt to malkerobotter.

"Vi vil arbejde for at optimere økonomien bedst muligt med det, vi har nu. Køerne har godt med plads, og ydelsen har været stigende, siden vi kom hertil", fortæller han.

Faktaboks

To nye veje til selvstændighed

  • Steffen Hansen har købt en kvægbesætning og lejet staldanlægget inklusiv en malkerobot af en tidligere mælkeproducent. Han betaler en månedlig leje for stalden inklusiv malkerobot, køletank mv.
  • Gårdens ejer leverer majs- og græsensilage.
  • Ejler Hansen har tre hektar og 130 køer. Han køber alt foder og afsætter al gylle til lokale planteavlere og svine-producenter.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle