New Zealands regering stålsat på klimaskat på landbruget fra 2025 - landmænd forudser konkurser

Trods 100.000 protester bakker stort flertal i New Zealands parlament op om CO2-afgift på landbruget – endelig plan ventes klar efter nytår.

Hver femte landmand i New Zealand risikerer at gå konkurs, og især landmænd med køer eller får vil blive hårdt ramt.

Det mener blandt andet vrede landmænd i den New Zealandske græsrodsbevægelse Groundswell NZ, som har protesteret voldsomt, siden regeringens planer om at afgiftsbelægge 'prutter og bøvser' fra landbrugets husdyr blev præsenteret i oktober.

I hele landet vækker udsigten til afgifter på udledninger af metan og lattergas fra landmændenes køer og får fra 1. januar 2025 stigende frustration i landbruget.

Regeringen ryster dog ikke på hånden men ventes at fremsætte sin endelige plan kort efter nytår.

En plan, som ifølge det hollandske medie nos.nl på forhånd har stor opbakning i New Zealands parlament.

Alle i samme båd

Landbrug, maorier og regering har ellers selv i flere år samarbejdet med regeringen i samarbejdsorganet He Waka Eke Noa (’vi er alle i samme båd´), om et forslag til beskatning af landbrugets udledninger.

Efter tre år nåede man frem til et fælles forslag. Men siden da har regeringen arbejdet videre med gruppens samlede anbefalinger, og nu er der lagt op til en model, som landbruget ikke finder acceptabelt.

- Sektoren ønskede at kunne påvirke afgiftsniveauet, men det går regeringen ikke med til, skriver nos.nl

I stedet lægger regeringen op til, at det skal være en instans udpeget af regeringen, som årligt fastsætter afgiftsniveauet.

100.000 underskrifter

Siden New Zealands regering offentliggjorde planerne om en klimaskat på landbruget i oktober, har landmænd indsamlet 100.000 protestunderskrifter,  og vrede landmænd har gennemført omfattende traktordemonstrationer.

Der er 50.000 landmænd i New Zealand, befolkningen er på cirka fem millioner. 
Der er omkring 10 millioner køer og 26 millioner får i New Zealand.

Kilder: HeWakaEkeNoa.nz, nos.nl, ritzau m.fl

Faktaboks

  • Omkring halvdelen af New Zealands udledninger af drivhusgasser kommer fra landbruget.
  • Målet med den kommende klimaafgift på landbruget er at reducere metanudledninger fra landbruget med 10 procent i 2030 og 47 procent i 2050. 
  • Hele landet vil være CO2-neutralt i 2050.
  • New Zealand har en målsætning om, at alle landmænd senest 31. december 2022 kan dokumentere bedriftens samlede årlige udledning af drivhusgasser og at alle landmænd senest 1. januar 2025 har en skriftlig plan for at styre og måle deres udledninger.

  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle