Newzealandsk mejerigigant forventer tab i milliardklassen på datterselskaber

En grundig gennemgang af alle mejeriselskabet Fonterras datterselskaber og aktiviteter viser, at det står noget værre til, end først antaget. Selskabet melder nu, at de må nedskrive for milliarder.

Der kommer til at stå røde tal i regnskabet for en del af det new zealandske mejeriselskab Fonterras datterselskaber, når resultaterne for det seneste regnskabsår gøres op.

I forbindelse med udarbejdelsen af regnskabet, der endte ved udgangen af juli, har selskabet gennemgået alle datterselskaber og aktiviteter og fundet, at en del er i dårligere forfatning end ventet.

Det betyder, at Fonterra, der er blandt verdens absolut største mejerier, må sænke værdien på flere af deres aktiver i en ekstraordinær nedskrivning. I alt er der nedskrivninger på aktiver for 820 - 860 millioner newzealandske dollars, hvilket svarer til mellem 3,5 og 3,7 milliarder danske kroner.

Det meldte selskabet i går til børsen i New Zealand, hvor Fonterra er noteret.

"Siden september 2018 har vi evalueret alle investeringer, større aktiver og partnerskaber for at sikre, at de stadig imødekommer kooperativets behov. Vi efterlader ingen sten, som ikke er vendt, i arbejdet med at vende vores præstation. Vi har kigget hårdt på vores 'end-to-end' forretninger, herunder salg og gennemgang af fremtiden for et antal aktiver, der ikke længere er kernen i vores strategi", udtaler adm. direktør Miles Hurrell.

Når man tager de varslede nedskrivninger med, forventer Fonterras direktør i alt et tab på mellem 1,60 - 1,80 kr. pr. aktie. Miles Hurrell understreger dog, at den underliggende forretning stadig genererer et positivt afkast.

Lukker fabrik

Selve gennemgangen af Fonterras aktiviteter  - og årsregnskabet - ligger først helt klar i september, men selskabet har lovet at holde alle ejere løbende orienteret, hvorfor de nu løfter sløret for, hvor slemt det ser ud.

Gennemgangen af virksomheden har betydet større nedskrivninger på deres forretningen i Brazilien, Venezuela, Kina og New Zealand. I sidstnævnte er det også besluttet at lukke fabrikken i Dennington, hvilket har skabt utilfredshed lokalt.

Pengestrøm stadig stærk

Miles Hurrell forstår godt, hvis ejerne er vrede over de dårlige økonomiske nyheder.

"Vi er ikke i tvivl om, at landmænd og aktionærer med rette bliver frustrerede over disse nedskrivninger. Jeg vil berolige dem med, at det ikke på nogen måde påvirker vores evne til at fortsætte med at fungere. Vores pengestrøm er fortsat stærk, vores gæld er reduceret", udtaler den administrerende direktør.

Det er ikke første gang, at landmænd og aktionære må sluge en dårlig nyhed.

Seneste regnskab fra Fonterra viste et tab på NZD 348 mio. (DKK 1,52 mia.), mod forrige års overskud i halvårsregnskabet på NZD 418 mio. (DKK 1,8 mia.).

Dagens nedskrivninger på 3,5 mia. kr. kommer altså oven i de i forvejen massive tab fra sidste år.

En af de store årsager her var også selskabets investering i Kina, der viste sig at være meget dyr. Også her måtte Fonterra nedskrive værdien af en aktiepost på 18,8 procent i den kinesiske producent af modermælkserstatning Beingmate.

Efter flere måneders forsøg på at sælge sin aktiepost i det tabsramte datterselskab, vil Fonterra nu prøve at sælge i portioner på børsen, lød det forleden i en pressemeddelelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle