For niende måned i træk falder de globale fødevarepriser

De globale fødevarepriser forsætter med falde. Samtidig fald inflationen i Europa.

De globale fødevarepriser fortsætter kursen ned og falder for niende måned i træk.

Det viser den månedlige opgørelse fra FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO).

I december faldt priserne med 1,9 procent i forhold til november. Det gennemsnitlige indeks lå i december på 132,4 point, hvilket var en procent under priserne i december 2021.

Set over hele året 2022 har indekset dog i gennemsnit ligget på 143,7 point, hvilket er 14,3 procent højere end indekset i 2021. 

- Roligere fødevarepriser er velkomne efter to meget volatile år, siger FAO's cheføkonom Maximo Torero i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt at forblive på vagt og holde et stærkt fokus på at afbøde den globale fødevareusikkerhed i betragtning af, at verdens fødevarepriser forbliver på høje niveauer med mange basisvarer tæt på rekordhøje priser og med stigende rispriser og stadig mange risici forbundet med fremtidige forsyninger, siger han.

Korn falder - mejeriproduter stiger

Kornpriserne faldt ifølge FAOs indeks med 1,9 procent i forhold til november. Den igangværende høst på den sydlige halvkugle har øget forsyningerne af hvede, og stærk konkurrence fra Brasilien har presset majspriserne ned. Til gengæld er priserne på ris steget.

Kødprisindekset faldt også i december med 1,2 procent i forhold til måneden før. Bag indekset gemmer sig lavere priser på kvæg- og fjerkræ og højere priser på grise- og fårekæd.

Til gengæld steg FAOs opgørelse over mejeriprodukter med 1,2 procent i december drevet hovedsageligt af højere ostepriser på grund af strammere markedsforhold. Til gengæld blev indekset trukket ned på grund af fald i priserne på smør og mælkepulver.

Inflation i eurozonen falder

Nyheden fra FAO om de lavere fødevarepriser, der vækker håber om en øget fødevaresikkerhed, kommer samtidig med at nye tal fra Eurostat, i hvert fald på overfladen, indikerer en bedring af den europæiske økonomi.

Inflationen i Eurozonen dykkede i december med 0,9 procentpoint.

I en svær økonomisk tid er tallet umiddelbart opløftende, men tyske hjælpepakker mudrer dog billedet.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, fremhæver blandt andet, at faldet især er drevet af enkeltstående tiltag i Tyskland, hvor husholdninger fik udbetalt en statsstøttet rabat til deres energiregning. Derfor skal faldet tages med store forbehold.

Økonom Mikael Olai Milhøj slår fast på Twitter, at en bedring i inflationstallet i eurozonen formentlig ikke betyder, at den Europæiske Centralbank vil droppe sine planlagte rentestigninger i løbet af året.

- Hvis man ser på den underliggende vækst i euroområdets forbrugerpriser ex energi og fødevarer, så svarer det til en årlig inflation på 4,8%. Det er ikke så højt som tidligere, men stadig for højt for ECB. ECB vil derfor fortsætte med at sætte de pengepolitiske renter op, skriver han på Twitter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle