En jerseykalv svarer da til en labrador
Hundedækkener skærmer familien Pedersens jerseykalve mod regn og kulde.

»Hah! De ser da sjove ud!«

Nabokonen klukkede af grin, da hun for nogle år siden skulle passe jerseykalvene, imens familien Pedersen, Meller Hjulskov ved Jerslev, skulle på skiferie.

For at kunne modstå kulden i den åbne kalvestald var de små gule kalve klædt i hundedækkener, som driftsleder Line Vanggaard Pedersen havde købt hos Hjallerup Maskinforretning.

»Vi havde ledt efter nogle kalvedækkener til jerseykalve, men vi fandt ikke nogen, som vi kunne bruge. De fleste var for lange og for brede. Og de, der var, kostede jo spidsen af en jetjager,« fortæller Line Pedersen.

En bekendt sagde i spøg, at der da ikke kunne være stor forskel på en labrador og en jerseykalv - i størrelse, at forstå.

»Og hun havde sådan set ret. Et hundedækken til en labrador passer perfekt på en jerseykalv. Har man sortbrogede kalve, skal man vælge modellen til schäfere,« smiler Line Pedersen.

179 kroner - inklusiv moms

Foruden at de passer perfekt på kalvene, glæder Line Pedersen sig også over prisen på hundedækkerne. De sidste, hun købte hos den lokale maskinhandler, kostede 179 kroner inklusiv moms.

»Forleden blev jeg gjort opmærksom på, at man kunne købe dem på nettet til 100 kroner stykket. Det er alligevel en anden pris i forhold til kalvedækkener til 300 kroner stykket. Og vi vil vel alle gerne spare, hvor vi kan, hvis effekten er den samme,« mener Line Pedersen.

Færre syge kalve

At hundedækkerne har reddet kalve fra sygdom og død, er den nordjyske driftsleder ikke i tvivl om.

»Dækkenerne gør, at kalvene ikke skal bruge så megen energi på at holde varmen. De kan bedre bruge deres energi på at bekæmpe eller modstå sygdomme. Jeg kan se, at brugen af dækkener har været medvirkende til, at færre kalve er gået ned med sygdom,« vurderer hun.

De første kalve får dækkener på, når efterårets regnvejr sætter ind.

»Kalvestalden er meget åben, og kalvene i de yderste bokse kan godt få lidt slagregn. Men regnen preller bare af på dækkenerne, som vi skifter løbende, så kalvene aldrig går rundt med våde dækkener,« forklarer Line Pedersen.

De beskidte hundedækkener kan vaskes ved 90°C, og familien har altid 10 til 12 dækkener på lager, så der altid er tørre dækkener at tage i brug. Et dækken holder to år.

Faktaboks

Meller Hjulskov

  • 350 jerseykøer
  • Kalvedødelighed - inklusiv dødfødte - under fire procent.
  • Har brugt hundedækkener på jerseykalvene i fem år

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.