Banker taber flere penge på landbruget

Landets femtestørste landbrugsbank tabte flere penge på landbrug i 2015. Andre steder udvides lånene til landbruget, selv om flere går konkurs.

Spar Nord Bank tabte i 2015 flere penge på landbrug end i året før.

Det viser regnskabet for banken, der er landets femtestørste bank målt i udlån i kroner til landbruget.

130,9 mio. kr. blev tabsført på landbrugsejendomme i forhold til 114,5 mio. kr. året før, skriver ledelsen, der kan fremlægge et rekordresultat for det nordjyske pengeinstitut.

”Der er tale om en bred fremgang i kundernes kreditværdighed på tværs af alle sektorer. Dog med undtagelse af landbruget, der i 2015 tegner sig for hele 98 procent af vores samlede nedskrivninger,” udtaler Lasse Nyby, adm. direktør i SparNord.

Den høje andel af nedskrivningerne sker til trods for, at bankens landbrugseksponering faktisk faldet i årets løb. Andelen af udlån til landbrug er således gået fra 8 til 7 procent, viser regnskabet.

I tal havde banken ved udgangen af 2015 udlån og garantier på 3,45 mia. kroner til erhvervet. Faldet antyder, at Spar Nord, der efter planen snart får afgående DC-direktør Kjeld Johannesen som bestyrelsesformand, har drejet nøglen på et antal bedrifter.

Skjern Bank udvider andel

Stort set alle banker, der har fremlagt regnskaber for 2015, har påpeget de svære vilkår for landbruget som en faktor, der øger nedskrivningerne og presser likviditeten.

Således også Skjern Bank, der bemærker, at :

»Niveauet (på nedskrivninger, red.) anses som forhøjet og utilfredsstillende og er stærkt præget af nedskrivninger på landbrugssegmentet.«

Banken har alene fra 2014 til 2015 øget sin eksponering til landbruget fra 13 til 15,1 procent.

I 2014 havde banken udlån til landbruget på 692,4 mio. kroner. Disse var i 2015 øget til hele 818,4 mio. kr.; en stigning på 18,2 procent, der næppe skyldes, at banken har taget nye landmænd ind som kunder, men derimod har måttet udvide kreditterne til de eksisterende.

Skjern Bank meldte i 2015 om tab på 75 mio. kroner på kunder. Det meldes ikke, hvor mange af disse tab, der omhandlede landbrug.

Faktaboks

Landbrugsbanker

De største landbrugsbanker målt i udlån i mio. kr. 

  • Nordea Bank Danmark
  • Danske Bank
  • Sydbank
  • Jyske Bank
  • Spar Nord Bank
  • Vestjysk Bank
  • Den Jyske Sparekasse

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle