Forestil dig en drone, der på blot tre-fire minutter overflyver én hektar af din majsmark. Med i lasten har den nogle små kugler, som den kaster ud over majsen, så de lander på jorden. I hver enkelt af de små kugler er der tusinde æg fra snyltehvepse. Efter kort tid på jorden i bunden af majsafgrøden klækker de tusinde æg og udvikler sig til snyltehvepse, som kan uskadeliggøre majshalvmøl i majsen.
Umiddelbart lyder det som et fjernt fremtidsscenarie, men i Tyskland og Schweiz arbejder man på at udvikle droner som en ny og alternativ løsning til at sprede nyttedyr over majsmarkerne.
Eksemplet er ikke det eneste. I Danmark bliver der i 2016 også lavet forsøg, hvor droner skal sprede mariehøns, rovtæger og rovmider med droner, for at nyttedyrene kan bekæmpe bladlus. Metoden er dog dyr. Derfor bliver forsøgene udført i økologiske grøntsager, juletræer og andre højværdiafgrøder.
Nyt våben mod resistens
Biologisk bekæmpelse af skadegørere har i mange år været brugt i væksthuse og i højværdiafgrøder.
Flere af de store spillere i planteværnsindustrien bruger mange penge på at udvikle biologiske midler. Det åbner nye perspektiver - også i forhold til at håndtere de stigende problemer med, at skadegørerne udvikler resistens over for planteværnsmidlerne.
Faktaboks
Udfordringer - nyttedyr
- Brug af nyttedyr til biologisk bekæmpelse er dyr og tidkrævende.
- Droner kan reducere omkostningerne til udbringning af nyttedyr.
- Planteværnsindustrien er begyndt at bruge mange penge på udvikling af biologisk bekæmpelse.
Kommentarer