Ingen traktorer, men alt hvad der kan hænges efter

A. Flensborg er en anderledes maskinhandel. Her bæres omsætningen af MI-programmet, el-trucks af eget fabrikat samt have/park med et speciale, robotplæneklippere.

»Vi er rigtig gode til de maskiner og redskaber, der skal spændes efter en traktor. Og til en hel masse andre ting.«

Det er den korte måde, som direktør Henning Mølkjær bruger til at forklare, at firmaet A. Flensborg skiller sig ud i kredsen af maskinhandlere. Her forhandles ingen traktorer eller mejetærskere, men stort set alt andet grej, som en landmand måtte ønske sig, kan købes hos firmaet. Men med sin beliggenhed i selve Herning by har firmaet udviklet flere nicheområder, som ikke alle har det store med landbruget at gøre.

Således er A. Flensborg på fjerde år indehaver af pokalen for det største salg af Husquarna robotplæneklippere - cirka 375 blev det til sidste år. Og firmaet har både specialværksted og vinterhotel for plænerobotterne.

»De støjer ikke, og de slår græsset langt pænere end en motorklipper. Om ti år bliver næsten alt græs slået med robot,« spår Henning Mølkjær.

MI i centrum

Basis for virksomheden er dog ubetinget landbruget, især baseret på det enorme program af redskaber og maskiner fra MI, Maskinhandler Indkøbsringen, som grundlæggeren, Agner Kristian Flensborg, tog initiativet til i 1963. MI har i dag 45 maskinhandlere som medlemmer.

Og landbrug var også målgruppen for den motoriserede fodervogn, som A. Flensborg udviklede i 60erne, og som stadig produceres, dog nu med næsten lydløs el-motor og til en helt anden kundegruppe.

»Vi producerer AF-trucks på ordrer i et væld af skræddersyede modeller. Og 90 pct. af dem er til hospitaler, lufthavne, industri, grønne områder m.v. Kun omkring 10 pct. sælges i dag til landbrug,« siger Henning Mølkjær.

Savner ikke traktorer

Frem til 1984 solgtes over 1.000 traktorer af mærket David Brown, men siden er det blevet stadig nemmere at undvære traktorer og mejetærskere i kataloget.

»Vi siger - i spøg - at traktoren er et nødvendigt onde til at trække gode maskiner. Men faktum er, at vi er blevet mere og mere specialiserede inden for andre områder, og det skader os naturligvis ikke, at vi har hele Herning by lige i baghaven,« siger direktøren under turen rundt i den imponerende butik, hvor entreprenører og anlægsgartnere kan finde alt til deres branche. Men hvor også mange gør-det-selv-personer med trang til nyt udstyr får stillet deres lyst.

»Salget til den slags kunder er øget i de seneste år, og det er en naturlig drejning i en tid, hvor landbruget er hæmmet. Men der er jo heller ikke 50.000 bønder at sælge til mere,« konstaterer direktøren for A. Flensborg.

Faktaboks

  • A. Flensborg, Herning Maskinfabrik
  • Ejes af Agner Kristian Flensborgs Fond
  • Herning
  • Ca. 30 ansatte

Opfinder og organisator

Agner Kristian Flensborg lægger navn til A. Flensborg. Han blev født i 1906 på et landbrug ved Ikast, men uddannede sig til grovsmed og købte i 1933 en maskinfabrik i Herning, hvor han reparerede og handlede med maskiner. Forretningen voksede med flere filialer, men A. Flensborg ville mere, og fra 1958 startede han produktionen af AF fodervogne, som fik stor succes. I 1963 tog han initiativ til dannelsen af MI-samarbejdet.

3 styrker

  1. ​Alsidighed. Ingen kunde skal køre forgæves efter et redskab eller en reservedel.
  2. Specialer. AF el-trucks, sprøjter, intern transport, robotplæneklippere, have/park m.v.
  3. Tilpasning. Skræddersyede løsninger ud fra kundernes behov og ønsker.

Mange specialister står klar

A. Flensborg har ikke et værksted, men flere. Landbrugsmaskiner har eget værksted med MI-programmet samt syn og service af sprøjter som speciale. To servicevogne kører ud i sæsonen. Men dertil kommer værksteder for have/park-udstyr af alle typer, herunder højtryksrensere, ATVer, kædesave m.v. samt plænerobotter. Montage af udstyr til intern transport af korn, foder m.v. udgør en niche. Produktionen af AF-trucks sker i et særskilt værksted.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle