Store licitationer varsler ny optur for halmbranchen

To store halmlicitationer har frist for tilbud med udgangen af februar. Og der kan blive rift om halmen.

Med udgangen af februar udløber fristen for at byde energihalm ind på to store leverancer, nemlig til Fynsværket samt til det nye halmvarmeanlæg i Lisbjerg ved Århus, der alene forventes at skulle modtage 230.000 ton halm om året i fremtiden.

Der tegner sig i det hele taget en positiv fremtid for udnyttelsen af halm, idet en række mindre kraftvarmeværker ligeledes har lagt om til halm som energikilde. Desuden ventes flere biogasanlæg snart at kunne omsætte halm i stigende mængder.

»I de seneste tre-fire år har vi været gennem en dødens dal med for stor produktion og faldende forbrug, men nu er vi på den anden side, og efterspørgslen på halm stiger heldigvis igen,« siger formand for Halmselskabet Danmark Hans Otto Sørensen, Skærbæk.

»I perioden fra 1. januar 2015 og fem år frem vil forbruget stige med cirka 500.000 ton svarende til cirka 30 pct. Man kan så håbe, at den situation også vil kunne mærkes på priserne.«

Halmselskabet Danmark A.m.b.a. er landets største og formidlede i 2015 cirka 168.000 ton halm for medlemmerne.

Regn på din pris!

Det er dog ikke givet, at halm er en givtig forretning for landmanden, påpeger chefkonsulent Troels Toft, Patriotisk, der over flere år har udført beregninger på, hvad halm bør koste for både at dække alle omkostninger og evt. give lidt overskud til leverandøren.

»Nogle leverandører er bare dygtige med lavt spild og høj effektivitet, mens andre sætter penge til på at levere halm. I mange tilfælde har de sat overlæggeren for lavt i beregning af en pris, som kan give dem en timeløn,« siger Troels Toft.

»Jeg kender landmænd, der i nogle år har ladet presseren stå, fordi de ikke kunne få en bæredygtig pris for halmen.«

Næring for 9-14 øre pr. kg

Det kan forholdsvis let beregnes, hvad halmen fjerner af næringsstoffer, som skal erstattes på marken. Værdien af de tabte stoffer ligger på cirka 14 øre pr. kg halm på et planteavlsbrug og knap 9 øre på en svineejendom.

Men ud over maskinomkostninger til presning, transport, oplagring m.v. kommer individuelle faktorer såsom forringet jordstruktur samt eventuelt ekstra arbejde.

»Det kan blive et møgår, hvor halmen skal vendes fem gange, før den kan presses, den slags bør medregnes,« siger Troels Toft.

»Og netop i år ser vi marker, der sejler i vand - især hvor der er fjernet halm i årevis.«

Tilfredse leverandører

Ifølge Troels Toft bør prisen på halm på skår som minimum ligge på 12-17 øre pr. kg og 53-71 øre presset og læsset på bil.

»Dermed er regnestykket i balance, men landmanden bør jo også tjene lidt penge.«

Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører, taler ikke om priser, men han mener, at leverandørerne er tilfredse med halmpriserne.

»Ellers ville de jo ikke levere,« konstaterer formanden.

»Vi er glade for licitationssystemet, og vi har et fremragende samarbejde med aftagerne af halm. Begge parter har lært, at halm som energikilde kræver fleksibilitet fra begge sider. Det bliver aldrig det samme som at åbne for en gas- eller oliehane.«

Ud over biogas håber Hans Stougaard, at Måbjerg-værket ved Holstebro bliver en fremtidig aftager af halm. Her er et storstilet anden generations ethanol-projekt på basis af halm sat på standby, fordi man afventer de økonomiske rammevilkår fra politisk side. Der er ellers givet tilsagn om EU-tilskud på 293 mio. kr. til projektet.

Der afventes bl.a. et politisk tilsagn om at iblande 2,5 pct. ethanol i benzin. Anlægget forventes at kunne omsætte op til 300.000 ton halm om året.

Faktaboks

Halm-licitationer

  • Licitation på halm til Fynsværket og til kraftvarmeværket i Lisbjerg har frist for bud på leverance 29. februar.
  • Der høstes årligt ca. 5,5 mio. ton halm i Danmark.
  • Næsten 2,6 mio. ton efterlades på markerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle